Zupa z porem i serkiem topionym

Zupa porowa z serkiem topionym

Dzisiaj czas na … zupkę :) W sumie z porem jest tak, że nie każdy go lubi, a jeśli już to surowego w sałatkach czy surówkach. Ja z porem miałem również złe przeżycia, bo często było tak, ze na ciepło psuł mi smak potrawy. Ale zmieniło się to od jakiegoś czasu – postanowiłem z nim trochę powalczyć. Kiedyś jak pamiętacie był A’la gulasz wieprzowy z porem a dziś przyszła pora na zupę z pora. Troszkę przypraw i wyszła wyśmienita.

Składniki (ok. 500 ml zupy) :

  • 1 por (bez ciemnozielonej części)
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka kolendry w ziarenkach
  • 100 g śmietankowego serka topionego
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Pora dokładnie myjemy pod bieżącą, zimną wodą.
  • W garnku na oliwie z oliwek przesmażamy ok. 5 minut posiekany czosnek, pokrojonego w „dzwonki” pora i łyżeczkę kolendry.
  • Całość podlewamy bulionem warzywnym i gotujemy ok. 15 minut tak, żeby por był miękki.
  • Dokładamy serek topiony – najlepiej w mniejszych kawałkach i gotujemy (co jakiś czas mieszając), do momentu rozpuszczenia się serka.
  • Zupkę blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Bardzo prosta i pyszna zupa z pora, z posmakiem kolendry i serka topionego.

Podałem z orzechami włoskimi – bardzo dobrze się komponują.

Smacznego :) !

About these ads

5 comments

      1. Muszę się z Tobą nie zgodzić :D ja nie robię tego z przymusu a z miłości do ludzi, którym gotuje :D moze jak bede matką/zoną to to się zmieni, ale teraz gotowanie to dla mnie czysta przyjemność :D zero przymusu :D

  1. Witaj! Dzisiaj dostałam por prosto z ogródka… Pachnie wyśmienicie:) Znajomy polecił mi właśnie zupę porową. Kradnę Twój przepis, bo wygląda wyśmienicie :) Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

WordPress.com Logo

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Twitter picture

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s