Grzane piwo z imbirem

Grzane piwo z imbirem

Za oknem mróz, śnieg i w zasadzie słonka też nie za dużo. Dobra rada na taką pogodę? Rozgrzewające piwko. Ile można pić „barowe” piwa z dodatkiem jakiegoś sztucznego syropu o przeróżnych smakach? Dzisiaj postanowiłem pokazać, jak zrobić przepyszne grzane piwo ze świeżym imbirem, który ma właściwości rozgrzewające i na dodatek dobrze wpływa na nasze zdrowie – a to jest w tym okresie bardzo przydatne. Jeśli więc przepyszne i zdrowe – to do dzieła! Pamiętajcie – to jest przepis na wieczór a nie na przedpołudnie :)

Składniki (1 grzane piwo):

  • 500 ml jasnego piwa
  • 2 – 3 cm świeżego imbiru
  • 3 – 4 łyżki brązowego cukru
  • sok z połowy limonki

Przygotowanie:

  • Imbir obieramy, ścieramy na tarce z małymi „oczkami” i wrzucamy do rondelka. Dodajemy brązowy cukier i sok z połowy limonki. Całość podgrzewamy na małym ogniu lekko karmelizując. Wlewamy 150 – 200 ml piwa i mieszamy tak, żeby wszystko dokładnie się rozpuściło.
  • Dodajemy resztę piwa, mieszamy i podgrzewamy. Ważne jest, żeby piwa nie podgrzać za mocno, a tym bardziej zagotować – wtedy cały alkohol wyparuje i wszystko straci smak. Powinno to mieć temperaturę ok. 50 stopni – tak, żeby nadawało się to od razu do picia.
  • Gorąco polecam na takie mroźne wieczory jak te, które nam ostatnio towarzyszą. Pamiętajcie tylko, żeby nie przesadzać z ilością na jeden wieczór :)

Smacznego :)

About these ads

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s