A właśnie… Ostatnio pomyślałem sobie,że zwykle kapustę pekińską jemy pod postacią surówek, a dlaczego by tak nie spróbować zjeść jej na ciepło? Tak na prawdę pomysł wziął się z tego, że jak zwykle po świętach w lodówce zostaje kilka produktów kupionych „na wyrost”. Co więcej, można z nich wyczarować na prawdę proste i bardzo smaczne dania. Tak było dzisiaj. Pomysł, który przetestowałem pierwszy raz w życiu i muszę przyznać, że na prawdę fajnie to wyszło. Zresztą… spróbujcie sami 🙂
Składniki (1 porcja):
- 2 sparzone białe kiełbasy
- ok. 1/3 kapusty pekińskiej
- 200 g pomidorów z puszki (w sezonie oczywiście polecam świeże)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- ok. 100 ml bulionu/wody
- kilka listków świeżej bazylii i kilka gałązek świeżego tymianku (można dodać inne, ulubione zioła)
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Na oliwie z oliwek podsmażamy posiekany czosnek i cebulę pokrojoną w piórka. Dodajemy pokrojoną w półplasterki białą kiełbasę (ja nie obieram z flaka) i smażymy razem kilka minut.
- Dodajemy pomidory bez skórki pokrojone w kostkę, dodajemy posiekane zioła i przesmażamy 1-2 minuty. Następnie dodajemy posiekaną/startą (jak do surówek) kapustę pekińską, mieszamy, podlewamy bulionem i smażymy ok. 5 minut aż kapusta zmięknie a sos się zredukuje.
- Doprawiamy solą, pieprzem do smaku i…
Smacznego ! 🙂
Danie idealne! Właśnie zastanawiałam się jak wykorzystać więdniejącą pekinkę i opróżnić zamrażalnik z białej kiełbasy. Dzięki za pomysł! Pozdrawiam serdecznie 🙂
Jadłam kiedyś coś podobnego, tylko jak dobrze pamiętam dodawało się mięso mielone. Dobre to było!
Wygląda bardzo zachęcająco:-), fajny pomysł!
zrobiłam.dodałam 2 cebule zamiast jednej oraz normalną a nie białą kiełbasę i wyszło super . szybkie i dobre jedzonko 🙂