Wątróbka w czekoladzie z malinami i karmelizowanymi jabłkami

Nie każdy ma odwagę na takie połączenie smakowe, nie każdemu wogóle przez głowę przechodzi, żeby czegoś takiego spróbować, no cóż. Postaram się dzisiaj przekonać Was do tego, że nie bardzo lubiana i nie doceniana przez wielu wątróbka nie dość, że jest bardzo smaczna to można ją przedstawić w świetle innym niż smażona z cebulą i majerankiem – chociaż osobiście również taką uwielbiam.

Składniki (1 porcja):

  • 150 g wątróbki drobiowej
  • 25 gorzkiej czekolady
  • 1 szalotka
  • 5 owoców jałowca
  • 50 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 10 malin
  • 1/2 jabłka
  • łyżka miodu
  • 20 g masła
  • oliwa z oliwek
  • mix sałat (np. roszponka i rukola)
  • 5 pomidorków chery
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Wątróbkę krótko (kilkanaście sekund) przesmażamy na złoty kolor, na mocno rozgrzanej patelni i przekładamy do miseczki – pamiętajmy, żeby wątróbkę w razie czego solić na końcu, inaczej będzie twarda.
  • Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną w piórka szalotkę i rozgniecione owoce jałowca. Całość podlewamy winem, dodajemy czekoladę i rozpuszczamy ją na patelni – uwaga, łatwo można ją przypalić dlatego dobrze jest to robić na małym ogniu. Dodajemy bulion i zdejmujemy z ognia.
  • Jabłko pokrojone w cienkie półplasterki przesmażamy krótko na mocno rozgrzanej patelni z masłem, dodajemy miód i karmelizujemy.
  • Na patelnię z sosem czekoladowym dodajemy wątróbkę wraz z sokiem, który puściła i podgrzewamy na dużym ogniu aż całość się wyredukuje – w tym czasie wątróbka powinna „dojść”, ale cały czas pozostanie miękka. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • Na talerz wykładamy sałaty, wątróbkę, maliny, jabłka, pokrojone w połówki pomidorki (można wcześniej przesmażyć).

Smacznego 🙂 !

Reklamy

2 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s