Polędwiczka wieprzowa nadziewana mozzarellą i ziołami

Mmm… delikatne i soczyste mięso z cudownym serem i niebywałą nutą świeżych ziół w 15 minut. Czego można chcieć więcej? Chyba tylko dobrego wina.

Składniki (1 porcja):

Polędwiczka nadziewana:

  • polędwiczka wieprzowa (ok. 200 g)
  • ser mozzarella
  • świeże zioła: bazylia, rozmaryn, oregano
  • oliwa z oliwek
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz

Sos z granatu I :

  • 1 granat
  • ok. 200 ml wina
  • 2 łyzki syropu klonowego
  • pieprz

Przygotowanie:

Polędwiczka nadziewana:

  • Polędwiczkę umyć dokładnie, osuszyć i przekroić wzdłuż włókien tak, aby powstała kieszonka do nadzienia.
  • Oprószyć solą i pieprzem wewnątrz i na zewnątrz. Do środka włożyć posiekane świeże zioła, na nie pokrojoną mozzarellę i znowu posiekane zioła.
  • Na rozgrzanej oliwie z oliwek przesmażyć po około minucie z każdej strony (ja dorzucam na patelnię ząbek czosnku i łodyżki od ziół, które zostały – nadaje to cudny aromat mięsu). Obsmażoną polędwiczkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut w zależności od wielkości polędwiczki.
  • Wyjmujemy z piekarnika dajemy mięsu „odpocząć” kilka minut, np. w folii aluminiowej i wykładamy na talerze.

Sos z granatu I :

  • Na syropie klonowym karmelizujemy przez chwilę owoce granatu.
  • Dodajemy wino i czekamy aż się zredukuje.
  • Doprawiamy pieprzem dla podkreślenia smaku.

Pozdrawiam i życzę smacznego !!!

1 comments

Dodaj komentarz