Wołowina i kurki – połączenie niemalże idealne, do tego aromatyczna czerwona cebula z pieca i sos śmietanowy. Takiemu daniu nie można sie oprzeć i warte jest każdych pieniędzy. Zapraszam 🙂 !
Beef and chanterelles – almost perfect combination, including roasted red onion and cream sauce. This is dish which I can not resist and price is not important. Enjoy 🙂 !
Składniki / Ingredients (1 porcja / 1 portion):
- 180 g polędwicy wołowej / 180 g of tenderloin
- łyżka musztardy francuskiej / tbsp of French mustard
- 2 czerwone cebule / 2 red onions
- 50 g kurek / 50 g of chanterelles
- 50 ml białego wytrawnego wina / 50 ml of white dry wine
- 100 ml śmietanki 30% / 100 ml of 30% cream
- 1 ząbek czosnku / 1 clove of garlic
- gałązka tymianku i rozmarynu / one twig of thyme and rosemary
- masło / butter
- oliwa z oliwek / olive oil
- sól i pieprz / salt and pepper
Przygotowanie / Preparation:
- Oczyszczoną polędwicę przyprawiamy solą, pieprzem i obsmażamy na maśle i oliwe z oliwek z każdej strony. Smarujemy dokładnie musztardą francuską i dajemy odpocząć kilka minut, żeby nadać jej smak z musztardy.
Season fine tenderloin with salt, pepper and fry on butter and olive oil froim every side. Spread beef with French mustard and give a rest for couple minutes to absorb mustard flavour. - Cebule w łupinach przekrajamy na pół, przyprawiamy solą, pieprzem i smażymy od strony miąższu razem z polędwicą – około 4 minut.
Slice on half onions with skin, season with salt, pepper and fry for flesh side with sirloin. - Polędwicę i cebule pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 12 minut.
Roast tenderloin and onions in 160 degrees for 12 minutes. - Oczyszczone kurki podsmażamy na maśle z gałązkami tymianku, rozmarynu i czosnkiem.Doprawiamy solą i pieprzem.
Fry fine chanterelles on butter with twig of thyme, rosemary and garlic. Season with salt and pepper. - Kurki wyjmujemy, dodajemy białe wino, redukujemy i dolewamy śmietankę – gotujemy do konsystencji sosu.
Take out chanterelles, add white wine, reduce and add cream – boil to sauce consistency.
Smacznego 🙂 ! Bon Appetit 🙂 !
This was aa lovely blog post