Dorsz z cytrynową sepią i smażonymi warzywami

Dzisiaj w sklepie natknąłem się na świeżego dorsza i od razu wiedziałem, co zagości na talerzu. Makaron sepia i smażone świeże warzywa popularne jako „kanapkowe”. Coś pięknego 🙂

Składniki (1 porcja):

  • 150 g fileta z dorsza ze skórą
  • 100 g tagliolini sepia
  • skórka z połowy cytryny
  • pół pomidora malinowego
  • 50 g ogórka zielonego
  • pół czerwonej cebuli (przekrojonej wzdłuż)
  • łyżecza suszonego estragonu
  • masło i oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. W rondelku rozpuszczamy ok.30 gram masła, dodajemy skórkę z limonki i nasz ugotowany makaron. Całość mieszamy.
  • Czerwoną cebulę rozwarstwiamy na pojedyncze listki, ogórka kroimy w słupki a pomidora w plastry. Wszystkie warzywa przyprawiamy estragonem, pieprzem i solą. Smażymy na patelni z oliwą z oliwek aż się zrumienią.
  • Dorsza oprószamy solą i pieprzem. Smażymy od strony skóry na maśle na średnim ogniu około 6 minut. Co jakiś czas polewamy wierzch ryby gorącym masłem z patelni.
  • Całość wykładamy na talerz.

Smcznego 🙂 !

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s