Dzisiaj w sklepie natknąłem się na świeżego dorsza i od razu wiedziałem, co zagości na talerzu. Makaron sepia i smażone świeże warzywa popularne jako „kanapkowe”. Coś pięknego 🙂
Składniki (1 porcja):
- 150 g fileta z dorsza ze skórą
- 100 g tagliolini sepia
- skórka z połowy cytryny
- pół pomidora malinowego
- 50 g ogórka zielonego
- pół czerwonej cebuli (przekrojonej wzdłuż)
- łyżecza suszonego estragonu
- masło i oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. W rondelku rozpuszczamy ok.30 gram masła, dodajemy skórkę z limonki i nasz ugotowany makaron. Całość mieszamy.
- Czerwoną cebulę rozwarstwiamy na pojedyncze listki, ogórka kroimy w słupki a pomidora w plastry. Wszystkie warzywa przyprawiamy estragonem, pieprzem i solą. Smażymy na patelni z oliwą z oliwek aż się zrumienią.
- Dorsza oprószamy solą i pieprzem. Smażymy od strony skóry na maśle na średnim ogniu około 6 minut. Co jakiś czas polewamy wierzch ryby gorącym masłem z patelni.
- Całość wykładamy na talerz.
Smcznego 🙂 !