Co chciałbym powiedzieć o tym daniu ? Jedną, najważniejszą rzecz – zapomniana jagnięcina powinna rychło powrócić na polskie stoły!
What I want to say about this dish? The one, most important thing – oblivion lamb must return to our Polish cuisine quickly!
Składniki / Ingredients (1 porcja / 1 portion):
- 180 g karkówki jagnięcej / 180 g of lamb neck
- łyżka czosnku niedźwiedziego / 1 tbsp of wild garlic
- 2 suszone borowiki / 2 dried boletus
- 3 owoce jałowca / 3 juniper fruits
- 2 łyżki oleju / 2 tbsp of oil
- łyżeczka soli / tbsp of salt
- 1/2 łyżeczki pieprzu / half tbsp of pepper
- 50 g białych szparagów / 50 g of white asparagus
- 20 g zielonej soczewicy / 20 g of green lentil
- 3 młode buraczki / 3 young beetroots
- 200 ml soku z buraka / 200 ml of beetroot juice
- łyżka octu balsamicznego / tbsp of balsamic vinegar
- łyżka cukru / tbsp of sugar
- ząbek czosnku / clove of garlic
- 10 g zimnego masła / 10 g of cold butter
- 100 ml zupy botwinkowej (przepis poniżej) / 100 ml of swiss chard soup (recipe underneath)
Przygotowanie / Preparation:
- Czosnek niedźwiedzi, suszone grzyby, jałowiec, sól, pieprz i olej rozcieramy w moździerzu lub blendujemy. Marynatą nacieramy jagnięcinę i pozostawiamy na kilka godzin do przemacerowania.
Grind in a mortar or blend our spices – wild garlic, dried mushrooms, juniper, salt, pepper and oil. Rub marinade into a lamb and leave it in a fridge for a couple of hours. - Szparagi obieramy i smażymy na maśle z solą i pieprzem.
Peel asparagus and fry it in butter with salt and pepper. - Buraczki gotujemy w soku z buraka z cukrem, octem i rozgniecionym ząbkiem czosnku.
Boils beetroots in beetroot juice with sugar, vinegar and crushed garlic. - Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy.
Boil lentil in salted water and drain. - Karczek obsmażamy z każdej strony i wkładamy do rozgrzanego na 160 stopni piekarnika, pieczemy około 12 minut.
Fry lamb neck for each side and bake for 12 minutes in the oven heated to 160 degrees. - Zupę botwinkową radukujemy i zagęszczamy na koniec zimnym masłem.
Reduce beet leaves soup and thick it by cold butter.
Smacznego :)! Bon Appetit :)!
Reklamy