Marchewka pieczona z czerwoną cebulą i ziołami

Coś świetnego na przekąskę lub dodatek do dania. Smak naprawdę rewelacyjny i nie wymagający „wielkich przygotowań”. Wspaniały pomysł na zamiennik zwykle gotowanej marchewki.

Składniki (1 porcja):

  • 4 średnie marchewki
  • 1 czerwona cebula
  • łyżka posiekanego tymianku
  • łyżka posiekanego rozmarynu
  • szczypta cukru
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  • Jak już pisałem przygotowanie jest banalnie proste, za to smak – wyśmienity.
  • Marchewki obieramy, kroimy na ćwiartki, płuczemy pod zimną wodą i suszymy.
  • Marchewki wkładamy do, np. naczynia żaroodpornego lub na blachę. Oprószamy solą, pieprzem i cukrem. Rozkładamy posiekaną w piórka cebulę, a następnie posypujemy świeżo posiekanymi ziołami – jeśli ich nie mamy, użyjmy po prostu suszonych.
  • Całość skrapiamy obficie oliwą z oliwek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po około 30 minutach pieczenia nasze marchewki są lekko chrupiące, jeśli ktoś preferuje miękkie to zostawiamy je w piekarniku na kolejne 10 – 15 minut.
  • Smaczne, proste i gotowe.

Smacznego 🙂 !

3 comments

  1. Kolego mam rostbew s kością. Piec go z kością czy odciąć kość? Czy miesą pieczone s kością będzie przy kości bardziej soczyste? czy nie ma to znaczenia. z góry dziękuję za odpowiedź. Tówj opis przyrządzania steka jest idealny, oczywiście nie należy rostbefu wcześniej macerować czy marynować w zalewie bo mięso stanie sie gorsze.

    1. Dziękuję, cieszę się, że instrukcja się przydaje 🙂 Jeśli chodzi o kość to faktycznie mięso przy części z kością jest soczystsze. W kwestii marynowania w zalewie nie zgadzam się, zamarynowane mięso jest dużo lepsze. Z mięsem wołowym po prostu chodzi o to, żeby do marynat nie używać soli.
      Podrawiam serdecznie 🙂

Dodaj komentarz