Kurczak teriyaki

Trochę kuchni orientalnej na dzisiejszym talerzu. Sos teryaki – słony, słodki i lekko wytrawny, dający fajną glazurkę na mięsie. Całkiem ciekawy smak w połączeniu z innymi dodatkami – na prawdę warto spróbować.

Składniki (1 porcja):

  • 200 g polędwiczek kurczaka
  • 50 ml sosu teriyaki (na ten moment sklepowe, a nie własnej roboty – postaram się to zmienić:) )
  • 75 ml miodu
  • 50 ml czerwonego, wytrawnego wina
  • 1 czerwona cebula
  • 1 cm świeżego imbiru
  • pieprz
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  • Na oliwie z oliwek smażymy 3 -4 minuty posiekaną w piórka cebulę, posiekany drobno imbir i przekrojone na pół polędwiczki kurczaka przyprawione pieprzem. Całość podlewamy sosem teriyaki.
  • Teraz tworzą się lekkie schody i dobieranie smaków w naszym gotowaniu. Generalnie rzecz biorąc ten sos jest połączeniem sosu sojowego, słodkiego sake i miodu lub cukru. Chociaż nigdy nie jadłem oryginalnego i sam nie robiłem swojego ze względu na cenę sake to wydaje mi się, że smak jego powinien być bardziej wyważony. Sos teriyaki, który kupiłem (znana firma na literę „K”) był bardzo słony, stąd w przepisie dodatek miodu i czerwonego wina, żeby dobrze skomponować smak. Jeśli jednak znajdziecie sos (ja następnym razem oczywiście również wypróbuję inny), który będzie wyważony w smaku to polecam nie dodawanie niczego więcej. Ale pamiętajcie wzbudzam Waszą czujność kubków smakowych 🙂 ! Jeśli jednak mamy  sos firmy na „K” dodajemy również miód, wino.
  • Czekamy aż całość się zredukuje i stworzy ładną glazurę na mięsie. Gotowe do podania.

Smacznego 🙂 !

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s