Idealny do mięs, na ciepło czy zimno. Świetnie komponuje się ze stekami wołowymi czy daniami z wieprzowiny. Polecam najbardziej do mięs czerwonych, ale można też łączyć go z makaronami czy gotowanymi warzywami.
Fantastic for meats, warm or cold. Great in combination with beef steaks or pork meals. I recommend for red meats but We can use this sauce to pastas or vegetables.
Składniki / Ingredients (150 ml sosu / 150 ml of sauce):
- 2 łyżki zielonego marynowanego pieprzu / 2 tbsp of marinated green pepper
- 1 ząbek czosnku / 1 clove of garlic
- 1 szalotka / 1 shallot
- 100 ml śmietanki 30 % / 100 ml of 30 % cream
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu / half tsp of melted cardamom
- łyżeczka miodu / tsp of honey
- oliwa z oliwek / olive oil
Przygotowanie:
- Posiekaną szlotkę i czosnek szklimy w rondelku na oliwie z oliwek.
Glaze chopped shallot and garlic on olive oil. - Dodajemy pieprz, miód oraz kardamon i podsmażamy całość około minutę.
Add green pepper, honey and cardamom. Fry it on high heat for 1 minute. - Do rondelka dodajemy śmietankę, gotujemy aż sos zgęstnieje.
Add cream and reduce.
Smacznego 🙂 ! Bon Appetit 🙂 !