Sos z zielonego pieprzu / Green pepper sauce

Idealny do mięs, na ciepło czy zimno. Świetnie komponuje się ze stekami wołowymi czy daniami z wieprzowiny. Polecam najbardziej do mięs czerwonych, ale można też łączyć go z makaronami czy gotowanymi warzywami.

Fantastic for meats, warm or cold. Great in combination with beef steaks or pork meals. I recommend for red meats but We can use this sauce to pastas or vegetables.

Składniki / Ingredients (150 ml sosu / 150 ml of sauce):

  • 2 łyżki zielonego marynowanego pieprzu / 2 tbsp of marinated green pepper
  • 1 ząbek czosnku / 1 clove of garlic
  • 1 szalotka / 1 shallot
  • 100 ml śmietanki 30 % / 100 ml of 30 % cream
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu / half tsp of melted cardamom
  • łyżeczka miodu / tsp of honey
  • oliwa z oliwek / olive oil

Przygotowanie:

  • Posiekaną szlotkę i czosnek szklimy w rondelku na oliwie z oliwek.
    Glaze chopped shallot and garlic on olive oil.
  • Dodajemy pieprz, miód oraz kardamon i podsmażamy całość około minutę.
    Add green pepper, honey and cardamom. Fry it on high heat for 1 minute.
  • Do rondelka dodajemy śmietankę, gotujemy aż sos zgęstnieje.
    Add cream and reduce.

Smacznego 🙂 ! Bon Appetit 🙂 !

Dodaj komentarz