Jako, że lubię chodzić po sklepach i kupować różne produkty jakie tylko wpadną mi w oko a potem o nich zapominać, postanowiłem zrobić wiosenny przegląd szafek. Ostatnio wygrzebałem u siebie w kuchni torebkę z soczewicą, którą zużyłem do dwóch dań. Jednym z nich jest klasyk, czyli krem z zielonej soczewicy. Niby nic nowego, ale miałem okazję jadać już różne kombinacje tego dania, które w niczym nie przypominały smaku soczewicy. Ja postawiłem na wyrazisty smak kremu z ciekawymi i podkreślającymi smak dodatkami.
I love to buying food products but I have one small problem with it – I often forget about. Spring kitchen cleaning help me with finding a green lentil, so I made two dishes. Today I serve green lentil cream – not something special, but I usually ate tasteless lentil cream in restaurants. My proposal is to gain distinct – lentil flavour of soup and play with interesting additives.
Składniki / Ingredients (3 porcje / 3 portions):
- 100 g zielonej soczewicy / 100g of green lentil
- 350 ml bulionu warzywnego / 350 ml of vegetable stock
- 100 ml śmietanki 30% / 100 ml of 30% cream
- 1 ząbek czosnku / 1 clove of garlic
- 1 mała cebula / 1 small onion
- 250 g pomidorków cherry / 250 g of cherry tomatoes
- 100 g koziego twarogu / 100 g of goat quark
- 50 g jarmużu / 50 g of kale
- masło / butter
- oliwa z oliwek / olive oil
- sól i pieprz / salt and pepper
Przygotowanie:
- Soczewicę dokładnie płuczemy, a następnie gotujemy przez około 25 minut aż całkowicie zmięknie.
Rinse and boil lentil for 25 minutes to soften. - Do pieca rozgrzanego do 180 stopni wkładamy na 15 minut pokrojony na mniejsze kawałki i skropiony oliwą z oliwek jarmuż.
Cut kale into small pieces sprinkles with olive oil and roast in the oven for 15 minutes at 180 degrees. - W garnku podsmażamy na maśle posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy ugotowaną soczewicę, doprawiamy solą, pieprzem i razem smażymy około 5 minut.
Fry chopped onion and garlic with butter, add lentil, season with salt and keep it together about 5 minutes. - Całość podlewawy bulionem i śmietanką, zagotowujemy i blendujemy dokładnie. W razie czego przecieramy krem przez sitko, żeby miał gładką konsystencję.
Boil lentil with stock and cream. Mix soup with blender on smooth and creamy consistency. - Pomidorki cherry kroimy na pół, i smażmymy od strony skóry na oliwie z oliwek. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Cut tomatoes in half and fry in olive oil with salt and pepper. - Na talerzu układamy pomidorki, jarmuż, kozi twaróg i wlewamy krem z soczewicy.
Arrange a plate with our additives and pour it with lentil cream.
Smacznego 🙂 ! Bon Appetit 🙂 !
Do przepisu użyłem soczewicy zielonej marki /
Green lentil which I had used to cook is