Dzisiaj podaje przepis na spaghetti pomodoro w wersji wzbogaconej czerwonym winem (z racji tego, że jestem typem mięsożercy to zrobiłem je z mięsem – bo lubię) . Niby nic… a tak dużo 🙂
Składniki:
– 3-4 dojrzałe pomidory
– mielone mięso wołowe
– 1 średnia cebula i 2 ząbki czosnku
– pół kieliszka wytrawnego czerwonego wina
– oliwa z oliwek, sól, pieprz, świeża bazylia
Przygotowanie:
Jak zwykle zaczynamy od wstawienia osolonej wody na makaron. Na oliwie z oliwek (nie żałujmy jej) lekko podsmażamy posiekany czosnek i cebulę, następnie do całości dodajemy mięso i ponownie wszystko przesmażamy. Sparzone, obrane ze skórki, odpestkowane i pokrojone pomidory dokładamy na patelnię z mięsem,cebulą i czosnkiem. Trzymamy to na patelni na mniejszym ogniu 8-10 minut do czasu aż pomidory się rozpadną i utworzy nam się sos. Doprawiamy solą, pieprzem i posiekaną świeżą bazylią. Na koniec podlewamy czerwonym winem i zwiększamy ogień tak, żeby sos się zredukował. Makaron ugotowany al’dente wrzucamy do sosu mieszamy i wykładamy na talerz. Możemy posypać startym serem (np. parmezanem).
Życzę smacznego i miłego gotowania 🙂