Pomidorówka z imbirem

Dzisiaj przepis na pomidorówkę. Tak na prawdę to zrobiłem ją pierwszy raz w życiu, nie wiedzieć czemu… bo zawsze przeszkadzała mi domowa „zupa pomidorowa” z rosołu, który został… tak na prawdę wkurzające było to, że smakowało to jak rosół zakolorowany kawałkiem pomidora. Na to nie mogę pozwolić i pokazuje tutaj jak moim zdaniem powinna być przyrządzana taka zupka. Oczywiście dodałem też coś od siebie dla podbicia smaku, ale nie jest to konieczne – jeśli ktoś nie lubi imbiru nie musi go dodawać.

Składniki (ok. 500ml zupy):

  • 400ml przecieru ze świeżych pomidorów\soku pomidorowego
  • 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3 cm imbiru
  • 100 ml bulionu
  • kilka listków świeżej bazylii
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  • Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę pokrojoną w półplasterki, posiekany czosnek, przeciśnięty imbir i posiekaną świeżą bazylię – całość przesmażamy 2-3 min.
  • Następnie podlewamy bulionem i dusimy kilka minut do momentu aż cebula będzie półtwarda.
  • Dolewamy przecier/sok pomidorowy i gotujemy kilka minut na dość dużym ogniu aż zupa lekko się zredukuje (doprowadzamy do zgęstnienia).
  • Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i podajemy posypując startym, żółtym serem (można też podawać z makaronem czy ryżem w zależności od upodobań).

I pamiętajcie – jak najmniej zagęszczania mąką w zupach, sosach itp. !

Smacznego ! 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s