Tutaj chyba nie trzeba dużo pisać… Nie wyobrażam sobie, że można nie lubić tego dania 🙂 Chrupiący, słusznych rozmiarów ziemniaczany placek podany z pikantnym madziarskim,paprykowym gulaszem i kwaśną śmietaną. Mmm… palce lizać ! 🙂
Składniki (2 porcje):
Placki ziemniaczane:
- 200 g ziemniaków
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki pszennej
- sól i pieprz
Gulasz:
- 0,5 kg łopatki wieprzowej
- 1 papryka
- 200 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżka ostrej mielonej papryki
- łyżeczka kminku
- 250 ml bulionu warzywnego
- 30 g smalcu
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Placki ziemniaczane:
- Obrane i umyte ziemniaki ścieramy na tarce (ja osobiście wolę na większych „oczkach”) i odsączamy z nadmiaru wody.
- Tak samo cebulę i czosnek również ścieramy na tarce i łączymy z ziemniakami.
- Dodajemy do masy jajko, mąkę, doprawiamy solą, pieprzem i całość mieszamy.
- Smażymy około 1 cm wysokości i 30 cm średnicy placki (powinny wyjść akurat 2 sztuki) po 4-5 minuty z obu stron na średnio rozgrzanej patelni z olejem.
- Odkładamy na papierowy ręcznik, żeby „odsączyć” z nadmiaru tłuszczu.
Gulasz:
- W garnku z dobrze rozgrzanym smalcem podsmażamy na złoty kolor wieprzowinę pokrojoną w około 1 cm kostkę.
- Dodajemy pokrojoną w paski paprykę, cebulę w piórka i posiekany czosnek. Całość przesmażamy razem z mięsem około 5 minut (uważajmy, żeby czosnek się nie przypalił).
- Do garnka dosypujemy słodką i ostrą paprykę w proszku oraz kminek (dobrze wcześniej zmielić w moździerzu lub przesiekać go nożem) i podsmażamy wszystko delikatnie, żeby papryka połączyła się z tłuszczem – uwaga, żeby nie przypalić mielonej papryki ponieważ da nam gorzki smak.
- Na osobnej patelni podsmażamy na złoty kolor pokrojone pieczarki i dodajemy do naszego gulaszu.
- Całość podlewamy bulionem i redukujemy, aż gulasz zgęstnieje a mięso zmięknie – trwa to około 10-15 minut.
- Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Gulaszem polewamy usmażone placki ziemniaczane i podajemy z kleksem kwaśnej śmietany.
Smacznego 🙂 !