Placek po węgiersku

Tutaj chyba nie trzeba dużo pisać… Nie wyobrażam sobie, że można nie lubić tego dania 🙂 Chrupiący, słusznych rozmiarów ziemniaczany placek podany z pikantnym madziarskim,paprykowym gulaszem i kwaśną śmietaną. Mmm… palce lizać ! 🙂

Składniki (2 porcje):

Placki ziemniaczane:

  • 200 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz

Gulasz:

  • 0,5 kg łopatki wieprzowej
  • 1 papryka
  • 200 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżka ostrej mielonej papryki
  • łyżeczka kminku
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 30 g smalcu
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Placki ziemniaczane:

  • Obrane i umyte ziemniaki ścieramy na tarce (ja osobiście wolę na większych „oczkach”) i odsączamy z nadmiaru wody.
  • Tak samo cebulę i czosnek również ścieramy na tarce i łączymy z ziemniakami.
  • Dodajemy do masy jajko, mąkę, doprawiamy solą, pieprzem i całość mieszamy.
  • Smażymy około 1 cm wysokości i 30 cm średnicy placki (powinny wyjść akurat 2 sztuki) po 4-5 minuty z obu stron na średnio rozgrzanej patelni z olejem.
  • Odkładamy na papierowy ręcznik, żeby „odsączyć” z nadmiaru tłuszczu.

Gulasz:

  • W garnku z dobrze rozgrzanym smalcem podsmażamy na złoty kolor wieprzowinę pokrojoną w około 1 cm kostkę.
  • Dodajemy pokrojoną w paski paprykę, cebulę w piórka i posiekany czosnek. Całość przesmażamy razem z mięsem około 5 minut (uważajmy, żeby czosnek się nie przypalił).
  • Do garnka dosypujemy słodką i ostrą paprykę w proszku oraz kminek (dobrze wcześniej zmielić w moździerzu lub przesiekać go nożem) i podsmażamy wszystko delikatnie, żeby papryka połączyła się z tłuszczem – uwaga, żeby nie przypalić mielonej papryki ponieważ da nam gorzki smak.
  • Na osobnej patelni podsmażamy na złoty kolor pokrojone pieczarki i dodajemy do naszego gulaszu.
  • Całość podlewamy bulionem i redukujemy, aż gulasz zgęstnieje a mięso zmięknie – trwa to około 10-15 minut.
  • Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • Gulaszem polewamy usmażone placki ziemniaczane i podajemy z kleksem kwaśnej śmietany.

Smacznego 🙂 !

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s