Po trzech miesiącach przerwy wracam do Was z nowymi pomysłami i przede wszystkim z jeszcze większymi chęciami. Po dwóch miesiącach pracy jako kucharz śmiało mogę powiedzieć – „Tak, to właśnie w życiu chcę robić najbardziej…”. Dzisiaj przepis na coś co celowo nazwałem „A’la gulasz”. Teoretycznie gulasz powinien być z sosem, ja natomiast zrobiłem danie z wyredukowanym (odparowanym) płynem. Bardzo proste, szybkie i tak samo smaczne.
Składniki (1 porcja):
- 250 g mięsa wieprzowego (najlepsza jest moim zdaniem karkówka)
- por (tylko zielona część)
- 2 ząbki czosneku
- 2 łyżki mielonej ostrej papryki
- 200 ml bulionu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Mięso kroimy w niedużą kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką.
- Na rozgrzaną oliwę z oliwek (jeśli ktoś nie ma wtedy polecam smalec, najmniej olej) wrzucamy posiekany czosnek, chwilę podsmażamy uważając by się nie spalił i dorzucamy mięso. Przesmażamy całość około 5-8 minut.
- Wcześniej umytą, zieloną część pora siekamy w plasterki (najładniej wyglądają skośne) i dorzucamy na patelnię. Całość podsmażamy razem około 2 minuty a następnie podlewamy trochę bulionem i na dużym ogniu redukujemy płyn z patelni – potrwa to kilka minut. Sosu w zasadzie nie będzie, ale mięso i por zmiękną.
- Zostaje tylko doprawić solą i pieprzem do smaku, wykładać na talerze i cieszyć się prostym, ale jak bardzo smacznym daniem.
Życzę smacznego i niecierpliwie oczekujcie kolejnych przepisów !