A’la gulasz wieprzowy z porem

Po trzech miesiącach przerwy wracam do Was z nowymi pomysłami i przede wszystkim z jeszcze większymi chęciami. Po dwóch miesiącach pracy jako kucharz śmiało mogę powiedzieć – „Tak, to właśnie w życiu chcę robić najbardziej…”. Dzisiaj przepis na coś co celowo nazwałem „A’la gulasz”. Teoretycznie gulasz powinien być z sosem, ja natomiast zrobiłem danie z wyredukowanym (odparowanym) płynem. Bardzo proste, szybkie i tak samo smaczne.

Składniki (1 porcja):

  • 250 g mięsa wieprzowego (najlepsza jest moim zdaniem karkówka)
  • por (tylko zielona część)
  • 2 ząbki czosneku
  • 2 łyżki mielonej ostrej papryki
  • 200 ml bulionu
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  • Mięso kroimy w niedużą kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką.
  • Na rozgrzaną oliwę z oliwek (jeśli ktoś nie ma wtedy polecam smalec, najmniej olej) wrzucamy posiekany czosnek, chwilę podsmażamy uważając by się nie spalił i dorzucamy mięso. Przesmażamy całość około 5-8 minut.
  • Wcześniej umytą, zieloną część pora siekamy w plasterki (najładniej wyglądają skośne) i dorzucamy na patelnię. Całość podsmażamy razem około 2 minuty a następnie podlewamy trochę bulionem i na dużym ogniu redukujemy płyn z patelni – potrwa to kilka minut. Sosu w zasadzie nie będzie, ale mięso i por zmiękną.
  • Zostaje tylko doprawić solą i pieprzem do smaku, wykładać na talerze i cieszyć się prostym, ale jak bardzo smacznym daniem.

Życzę smacznego i niecierpliwie oczekujcie kolejnych przepisów !

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s