Stek z karkówki w ziołach i czosnku

W związku z tym, że tak naprawdę prawdziwy stek robi się z dobrej jakości wołowiny (najlepiej polędwicy) – rzadko albo prawie wcale gości on w naszych domach z powodu chociażby ceny. Czemu w takim razie nie znaleźć jakiejś alternatywy dla „porządnego kawałka soczystego mięsa”? Ja pokazuję, że można… dzisiaj w odsłonie ziołowo – czosnkowej.

Składniki (1 porcja):

Stek z karkówki w ziołach i czosnku:

  • ok. 3 cm plaster świeżej karkówki (jak najmniej przerośniętej)
  • świeże zioła (tymianek i szałwia)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek

Placuszki rosti:

  • surowe ziemniaki (mniej więcej jeden średni ziemniak = jeden placuszek)
  • masło (placuszki rosti powinno się smażyć na maśle)
  • sól i pieprz

Surówka z czerwonej cebuli, mięty i limonki:

  • 2 średnie czerwone cebule
  • listki świeżej mięty (ok.15 listków)
  • pół limonki
  • olej sezamowy
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Stek z karkówki w ziołach i czosnku:

  • Karkówkę myjemy, suszymy, oprószamy solą i pieprzem. Marynujemy mięso w świeżo posiekanych ziołach, czosnku i oliwie (najlepiej kilka godzin, żeby mięso nabrało smaków).
  • Na rozgrzanej, „suchej” patelni (najlepiej grillowej – bo na takiej powinno się przyrządzać steki) obsmażamy mięso po minucie z obu stron tak, żeby nabrało ładnego koloru jednocześnie, żeby nie spalić ziół i czosnku (wtedy będzie katastrofa w kuchniJ ). Następnie na ok. 6-8 min. wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika.
  • Po wyjęciu z piekarnika dajemy mięsu odpocząć 2-3 minuty w folii aluminiowej i serwujemy na talerz. Możemy się cieszyć soczystym, rozpływającym się w ustach stekiem z karkówki. Ważne, żeby nie nakłuwać mięsa podczas smażenia czy pieczenia, bo wtedy traci soczystość i niesmacznie się wysusza.

Placuszki rosti:

  • Umyte i obrane ziemniaki trzemy na grubych\dużych oczkach tarki. Odciskamy z wody (nie czekajmy aż same “wyschną” na sitku bo ziemniaki niepotrzebnie ściemnieją), doprawiamy solą i pieprzem.
  • Na rozgrzanej patelni klarujemy masło. Co to znaczy? Podgrzewamy masło i zbieramy z wierzchu biały osad – białko, które się wytrąci (uwaga, żeby nie spalić masła).
  • Na sklarowanym maśle smażymy placuszki tak jak placki ziemniaczane. Około 3-4 minuty z każdej strony.

Surówka z czerwonej cebuli, mięty i limonki:

  • Do miseczki kroimy w piórka obrane cebule, dodajemy listki mięty (możemy je trochę porwać wtedy uwolnią więcej aromatu) i wciskamy sok z połowy limonki. Możemy też dodatkowo zetrzeć trochę skórki z limonki do samej sałatki dla dodatkowego aromatu.
  • Doprawiamy troszkę solą i pieprzem do smaku. Do całości dodajemy około łyżki oleju sezamowego, który dodaje dość wyraźnego smaku (jeśli nie dysponujemy, możemy dodać oliwę z oliwek – smakuje inaczej, ale również wkomponuje się dobrze w całość).
  • Dobrze odstawić surówkę na kilkanaście minut do lodówki, żeby przegryzły się smaki.
Reklamy

2 comments

  1. Przepis OK ale jezeli sadzisz ze zastapi smakowa uczte jaka jest stek to raczej jestes w bledzie. Sorry zyje w innym kraju i innych placach gdzie zakup steka sirlion, ribon czy tibone to naprawde smieszna kasa … ale ok bedac polakiem na emigracji od lat i tak uwielbiam karkowke 🙂

    1. Po prostu staram się szukać alternatyw i propozycji 🙂 Nie tylko wołowina jest pyszna – wystarczy umieć dobrze przyrządzić kawałek mięsa i z każdego można się cieszyć jak z najlepszej uczty 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s