Dzisiaj podaję przepis na popularną, szybką i przepyszną przystawkę. Bruschetta – grzanka z oliwą z oliwek natarta czosnkiem, to kolejny obok Caprese cudowny „wynalazek” włoskiej kuchni. Można ją podawać na wiele sposobów a nawet bez dodatków smakuje przepysznie. Dzisiaj wersja klasyczna ze świeżymi pomidorami. W przyszłości będę serwował inne kompozycje smaków do bruschetty.
Składniki (4 grzanki):
- bułka pszenna (najlepiej stosować włoską ciabattę lub bagietkę)
- 2 średnie pomidory
- 2 ząbki czosnku
- świeże zioła (ja oprócz bazylii dodaję też trochę oregano i tymianku)
- oliwa z oliwek, sól i pieprz
Przygotowanie:
- Kroimy bułkę na 2-3 cm grzanki, obficie skrapiamy oliwą z oliwek, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i czekamy aż się zrumienią.
- W międzyczasie pomidory kroimy w kostkę (można obrać ze skóry i wyciąć nasiona – ja tego nie robię) i chwilkę odsączamy na sitku. Pomidory przekładamy do miseczki dodajemy 1,5 ząbka drobno posiekanego czosnku (pół ząbka zostawiam do natarcia grzanek), posiekane zioła, oliwę z oliwek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Zrumienione grzanki nacieramy czosnkiem, który został i nakładamy na nie nasze pomidory.
- Najlepiej jeść bruschettę jeszcze ciepłą – wtedy czuć wspaniale wszystkie przenikające się cudowne aromaty oliwy,czosnku,pomidorów i świeżych ziół.
Smacznego przyrządzania 🙂 !
brak mi już lata i tych cudownych pachnących pomidorów ;-(
Ja na szczęście mam jeszcze swoje ze szklarni 🙂 Nie muszę się zadowalać tymi sklepowymi jeszcze przez jakiś czas 🙂