Bruschetta klasyczna z pomidorami

Dzisiaj podaję przepis na popularną, szybką i przepyszną przystawkę. Bruschetta – grzanka z oliwą z oliwek natarta czosnkiem, to kolejny obok Caprese cudowny „wynalazek” włoskiej kuchni. Można ją podawać na wiele sposobów a nawet bez dodatków smakuje przepysznie. Dzisiaj wersja klasyczna ze świeżymi pomidorami. W przyszłości będę serwował inne kompozycje smaków do bruschetty.

Składniki (4 grzanki):

  • bułka pszenna (najlepiej stosować włoską ciabattę lub bagietkę)
  • 2 średnie pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • świeże zioła (ja oprócz bazylii dodaję też trochę oregano i tymianku)
  • oliwa z oliwek, sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Kroimy bułkę na 2-3 cm grzanki, obficie skrapiamy oliwą z oliwek, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i czekamy aż się zrumienią.
  • W międzyczasie pomidory kroimy w kostkę (można obrać ze skóry i wyciąć nasiona – ja tego nie robię) i chwilkę odsączamy na sitku. Pomidory przekładamy do miseczki dodajemy 1,5 ząbka drobno posiekanego czosnku (pół ząbka zostawiam do natarcia grzanek), posiekane zioła, oliwę z oliwek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Zrumienione grzanki nacieramy czosnkiem, który został i nakładamy na nie nasze pomidory.
  • Najlepiej jeść bruschettę jeszcze ciepłą – wtedy czuć wspaniale wszystkie przenikające się cudowne aromaty oliwy,czosnku,pomidorów i świeżych ziół.

Smacznego przyrządzania 🙂 !

Reklamy

2 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s