Owoc w połączeniu z mięsem? Chyba każdy chociaż raz w życiu coś takiego stosował. Wyważona słodkość fig w połączeniu ze zdecydowanym smakiem boczku daje cudne połączenie i niesamowitą przekąskę. Można również połączyć całość z serem, np. mozzarellą. Przygotowanie jest banalnie proste.
Składniki:
- figi
- cienkie plasterki parzonego boczku
- pieprz i oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Figi kroimy na pół i owijamy plasterkami boczku (można przyczepić wykałaczkami). Lekko pieprzymy i skrapiamy delikatnie oliwą z oliwek.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni ( najlepiej termoobieg) na 10-15 min.
- Po tym czasie możemy się delektować wspaniałą przekąska. Możemy podać, np. z grzankami z masłem czosnkowym.
Życzę Smacznego 🙂 !