Lasagne Bolognese

Któż oprze się tym smakom? Cudowny sos boloński przekładany płatami makaronu, beszamelem i całość zwieńczona  wyrazistym serem. Ktoś powie „zjem spaghetti bolognese, będzie szybciej i prawie tak samo” otóż nie 🙂 Oprócz obecności beszamelu musimy też mieć na uwadze to, że sos boloński do lasagne powinien w sobie zawierać mniej pomidorów, a królować ma mięso.

Składniki (2 porcje):

  • makaron lasagne
  • ser (najlepiej wyrazisty: parmezan lub grana padano)

Sos bolognese:

  • ok. 350 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 pomidory (można zamienić na pół puszki [ok. 100 g] pomidorów)
  • 1 łodyżka selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • ok. 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • oliwa z oliwek, sól, pieprz, papryka ostra mielona, bazylia i oregano (ja używam i świeżych i suszonych naraz)

Beszamel :

  • ok. 20 g masła
  • ok. 20 g mąki pszennej
  • ok. 250 ml mleka
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz (oryginalnie biały) i sok z cytryny (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Sos Bolognese:

  • Na oliwie z oliwek przesmażamy kilka minut posiekany czosnek, pokrojoną w kosteczkę cebulę i marchewkę oraz pokrojonego selera (najprościej nazwać to jako półksiężyce:P ). Do całości dodajemy mielone mięso i ponownie przesmażamy, aż mięso będzie ciemne.
  • Teraz pora na przyprawy. Moim zdaniem lepiej jest to zrobić teraz, bo sos wyciągnie smak z przyprawionego mięsa i warzyw. Gdybyśmy robili to na końcu to oprócz samego “płynu” byłoby to wszystko moim zdaniem mdłe i bez smaku. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną papryki i ziołami – całość podlewamy winem i czekamy chwilę aż alkohol odparuje.
  • Dodajemy pomidory (obrane ze skórki) i drobno pokrojone – jeśli chodzi o nasionka to znacie moje zdanie. Gotujemy pod przykryciem tyle czasu, żeby pomidory utworzyły sos i rozgotowały się. Zajmuje to około 20 minut, chociaż czytałem, że prawdziwy sos bolognese powinien się gotować około 2 godzin – czemu by nie.
  • Na koniec wystarczy doprawić solą i pieprzem do smaku.

Beszamel :

  • W garnku podgrzewamy mleko.
  • W kolejnym garnku roztapiamy 20 g masła na małym ogniu (żeby się nie przypaliło), dodajemy 20 g mąki i cały czas mieszamy robiąc jasną zasmażkę.
  • Ciepłe mleko dolewamy do garnka z zasmażką, mieszamy bardzo energicznie, aż sos się zagęści (jeśli sos wydaje nam się zbyt gęsty możemy zawsze dolać trochę mleka).
  • Doprawiamy gałką muszkatołową, solą, pieprzem (opcjonalnie sokiem z cytryny) i zestawiamy garnek z ognia.

Lasagne Bolognese:

  • Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek i kolejno przekładamy warstwy makaronu, sosu bolognese, beszamelu i startego sera. Na ostatnią warstwę ulożyć makaron lasagne, beszamel i posypać startym serem.
  • Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut i…
  • Gotowe 🙂 Niebo w gębie 🙂 Dla nielicznych, którzy nie jedli jeszcze tego dania – zróbcie jak najszybciej.

Smacznego 🙂 !

Reklamy

3 comments

  1. Ale pyszna lasagne, ja też niedawno robiłam tylko, że z mozzarellą i suszonymi pomidorami wg Okrasy(kuchnia lidla), była również przepyszna:)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s