Zabaglione – polskie „Zabajone”

Każdy w dzieciństwie jadł kogel-mogel prawda? Tęsknicie za tymi czasami? Mam dla Was niespodzianke 🙂 Można spokojnie wrócić to „grzeszków” młodości i to z dodatkiem alkoholu 🙂 Kolejny włoski sprawdzony i prosty pomysł na coś pysznego. Pokażę teraz jak zrobić zabaglione w wersji klasycznej, żeby mieć podstawę do późniejszych pomysłów.

Składniki (1 porcja):

  • 3 żółtka jaj
  • 60 g cukru
  • 100 ml białego wina (oryginalnie słodkiej Marsali lub sherry)
  • kawałek laski wanilii dla aromatu wg uznania

Przygotowanie:

  • Na początku jeśli nie mamy pewności co do jaj, które kupiliśmy lepiej je sparzyć we wrzątku (tak, żeby ustrzec się przed Salmonellą, ponieważ temperatura kąpieli wodnej będzie zbyt niska, żeby mieć pewność co do zwalczenia ewentualnych bakterii).
  • Przygotowujemy kąpiel wodną – musimy zagotować wodę w garnku, żeby parowała potem zmniejszamy temperaturą na bardzo niską i na garnku stawiamy miseczkę (lub też drugi garnek). Najważniejsze, żeby miseczka od spodu nie dotykała wody.
  • W miseczce roztrzepujemy żółtka z cukrem około 5 minut aż powstanie jednolita puszysta masa (osobiście wolę robić to miotełką niż mikserem).
  • Następnie powoli dodajemy wino cały czas energicznie mieszając. Trwa to około 10 minut aż wlejemy całość wina i wszystko znowu nabierze odpowiedniej struktury – „lejącego się kremu”.
  • Gotowe 🙂 Podawać na ciepło lub na zimno. Można z owocami lub ciasteczkami, według uznania.

Życzę smacznego 🙂

Reklamy

2 comments

  1. wszystko super – zdjęcia są coraz lepsze, ciekawe przepisy 🙂 tylko zmień proszę czcionkę, bo pogrubione „ę” „ą” itp bardzo drażni 😉

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s