Daktyle faszerowane migdałami

Deser obłędny,niebo dla podniebienia, cudowne połączenie. Mówić i pisać można o tych słodkościach bardzo dużo, ale najlepiej zrobić i przekonać się samemu – szczególnie, że jest to bardzo proste. Deser rodem z Maroka – daktyle faszerowane podawane z krowim mlekiem, które niezwykle komponuje i dopełnia bukiet smaków. Polecam gorąco, jednocześnie zajadając się tymi pysznościami podczas pisania.

Składniki (6 sztuk) :

  • 10 sztuk daktyli
  • 5 kopiastych łyżek płatków migdałowych
  • 2 łyżki miodu
  • skórka ze świeżej pomarańczy
  • krowie mleko (do popijania)

Przygotowanie:

  • Deser banalnie prosty, ale jakże niepowtarzalny w smaku. Wszystkie daktyle nacinamy wzdłuż i wyjmujemy pestki. Pomarańczę dokładnie myjemy.
  • Teraz czas na zrobienie farszu. Do pojemnika wkładamy 4 daktyle bez pestek (pozostałe 6 będziemy faszerować), płatki migdałowe, miód i skórkę z pomarańczy. Całość blendujemy w specjalnym pojemniku do rozdrabniania, ale myślę, że równie dobrze można to mielić w maszynce (z tym, że miód i skórkę pomarańczową dodajmy wtedy do zmielonych już daktyli i migdałów).
  • Nasz farsz wkładamy w rozcięte i odpestkowane daktyle, podajemy ze schłodzonym mlekiem. To już wszystko, ale uwierzcie, że podniebienie będzie się cieszyć jeszcze długo po zjedzeniu.

Smacznego 🙂 !

Advertisements

2 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s