Dzisiaj torchę egzotyki i niecodziennego połączenia dającego bardzo ciekawy smak. Zdrowo, prawie bez tłuszczu i bardzo kolorowo. Pierś kurczaka gotowana w czerwowyn naparze z hibiskusa wygląda na prawdę miło dla oka,a w połączeniu z zielonymi płatkami z cukini świetnie komponuje się w smaku.
Składniki (1 porcja):
- 100g fileta z piersi kurczaka
- ok. 3 łyżki suszonych kwiatów hibiskusa
- ok. 250 ml wody
- mała cukinia
- 2 ząbki czosnku
- ok. 5 łyżek brązowego cukru
- oliwa z oliwek, sól i pieprz
Przygotowanie:
- Kolejne bardzo proste i przepyszne danie. Do rondelka wlewamy wodę, wsypujemy kwiaty hibiskusa i gotujemy aż całość nabierze ciemno – czerwonego koloru (około minuty). Do „bulgoczącego” wywaru wkładamy przyprawiony solą i pieprzem filet z piersi kurczaka i gotujemy ok. 10 minut na mniejszym ogniu (wtedy mięso nie będzie suche, a spokojnie zdąży nabrać koloru). W tym czasie z umytej cukinii robimy płatki a’la tagliatelle (najlepiej robić to obieraczką do warzyw).
- Podsmażamy na oliwie z oliwek posiekany czosnek, dorzucamy płatki z cukinii, solimy i pieprzymy do smaku – smażymy na prawdę krótko (1 – 2 minuty). Praktycznie danie jest już gotowe.
- Ja zrobiłem jeszcze sos z wywaru, w którym gotował się kurczak. Jak? Bardzo prosto. Po wyjęciu kurczaka (włożyłem go do folii aluminiowej na kilka minut, żeby mięso odpoczęło) do wywaru dodałem ok. 5 łyżek brązowego cukru i zredukowałem płyn – na prawdę bardzo ciekawy smak. Wystarczy tylko zaserwować i cieszyć się smakiem.
Smacznego 🙂 !