Zupa kastylijska z chipsami serrano

Często mówię, że urok dań jest nierzadko związany z ich prostotą. Dzisiaj kolejny przykład na to, że z praktycznie dwóch składników – w zasadzie niepozornych, można stworzyć na prawdę coś pysznego. Na talerzu dzisiaj zupa hiszpańskich wieśniaków wzbogacona o chipsy z hiszpańskiej szynki serrano. Przygotujcie w domu i sami przekonajcie się, jak można zrobić „coś” z „niczego”.

Składniki (1 porcja):

  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka ostrej papryki mielonej
  • pół łyżki słodkiej papryki mielonej
  • 500 ml bulionu
  • jajko
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • 2 plasterki szynki serrano

Przygotowanie:

  • W garnku podsmażamy na oliwie z oliwek pokrojony w plasterki czosnek i mieloną paprykę. Papryka musi się nam trochę przypalić, żeby bardziej uwolniła swój aromat. Nie możemy jednak przesadzić, bo będzie gorzka.
  • Podlewamy to bulionem i gotujemy na dużym ogniu 10 – 15 minut, do momentu kiedy płyn zredukuje się mniej więcej o 1/3.
  • Wbijamy jajko i gotujemy, aż białko się zetnie (żółtko powinno być płynne). Oczywiscie ciężko będzie osiągnąć idealnie ugotowane jajko, także nie przejmujmy się jeśli kawałki ściętego białka będą pływać w zupie.
  • Doprawiamy solą do smaku – zupa gotowa.
  • Plasterki szynki przekrajam na pół i smażę na oliwie po około minucie z każdej strony – tak, żeby uzyskać chrupiące chipsy z szynki.
  • Podajemy na talerzu i delektujemy się smakiem tej prostej, ale przepysznej zupy.

Smacznego ! 🙂

Reklamy

2 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s