Często mówię, że urok dań jest nierzadko związany z ich prostotą. Dzisiaj kolejny przykład na to, że z praktycznie dwóch składników – w zasadzie niepozornych, można stworzyć na prawdę coś pysznego. Na talerzu dzisiaj zupa hiszpańskich wieśniaków wzbogacona o chipsy z hiszpańskiej szynki serrano. Przygotujcie w domu i sami przekonajcie się, jak można zrobić „coś” z „niczego”.
Składniki (1 porcja):
- 3 ząbki czosnku
- łyżka ostrej papryki mielonej
- pół łyżki słodkiej papryki mielonej
- 500 ml bulionu
- jajko
- oliwa z oliwek
- sól
- 2 plasterki szynki serrano
Przygotowanie:
- W garnku podsmażamy na oliwie z oliwek pokrojony w plasterki czosnek i mieloną paprykę. Papryka musi się nam trochę przypalić, żeby bardziej uwolniła swój aromat. Nie możemy jednak przesadzić, bo będzie gorzka.
- Podlewamy to bulionem i gotujemy na dużym ogniu 10 – 15 minut, do momentu kiedy płyn zredukuje się mniej więcej o 1/3.
- Wbijamy jajko i gotujemy, aż białko się zetnie (żółtko powinno być płynne). Oczywiscie ciężko będzie osiągnąć idealnie ugotowane jajko, także nie przejmujmy się jeśli kawałki ściętego białka będą pływać w zupie.
- Doprawiamy solą do smaku – zupa gotowa.
- Plasterki szynki przekrajam na pół i smażę na oliwie po około minucie z każdej strony – tak, żeby uzyskać chrupiące chipsy z szynki.
- Podajemy na talerzu i delektujemy się smakiem tej prostej, ale przepysznej zupy.
Smacznego ! 🙂
Muszę sobie zrobić. kiedyś jadłem cos podobnego – było wysmienite
I have read so many posts about the blogger lovers but this paragraph is really
a pleasant paragraph, keep it up.