Jak inaczej można zaspokoić swoje pragnienie paluszków rybnych ? Otóż nic prostszego. Kawałek świeżej ryby, trochę boczku, który wspaniale współgra smakiem z rybą chwilę smażenia i gotowe. Danie proste, szybkie i pyszne. Przekonajcie się sami.
Składniki (1 porcja):
Paluszki z dorsza:
- 200 g fileta z dorsza
- 6-7 plasterków boczku parzonego
- pieprz cytrynowy
- sól
- olej z wędzonych papryczek chili
Lawendowy sos sweet-cherry:
- 250 g czereśni
- 4-5 gałązek świeżej lawendy
- 1 gwiazdka anyżu
- łyżka oleju z prażonych orzechów włoskich
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki spirytusu
Przygotowanie:
Paluszki z dorsza:
- Filet z dorsza kroimy na ok. 2cm słupki/paluszki. Przyprawiamy solą, pieprzem i owijamy każdy słupek w plasterek boczku.
- Smażymy na oleju z wędzonych papryczek chili (jeśli nie mamy może być oliwa z oliwek) po ok. 2 minuty z każdej z 4 stron na średnim ogniu.
Lawendowy sos sweet-cherry:
- Czereśnie myjemy, odpestkowujemy i smażymy 1-2 min. na oleju z orzechów.
- Dodajemy lawendę, anyż i miód i smażymy 4-5 minut, aż sos się zredukuje.
- Podlewamy spirytusem i podpalamy (flambirujemy). Kiedy alkohol się wypali sos jest już gotowy.
Smacznego 🙂 !