Paluszki z dorsza w boczku z lawendowym sosem sweet-cherry

Jak inaczej można zaspokoić swoje pragnienie paluszków rybnych ? Otóż nic prostszego. Kawałek świeżej ryby, trochę boczku, który wspaniale współgra smakiem z rybą chwilę smażenia i gotowe. Danie proste, szybkie i pyszne. Przekonajcie się sami.

Składniki (1 porcja):

Paluszki z dorsza:

  • 200 g fileta z dorsza
  • 6-7 plasterków boczku parzonego
  • pieprz cytrynowy
  • sól
  • olej z wędzonych papryczek chili

Lawendowy sos sweet-cherry:

  • 250 g czereśni
  • 4-5 gałązek świeżej lawendy
  • 1 gwiazdka anyżu
  • łyżka oleju z prażonych orzechów włoskich
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki spirytusu

Przygotowanie:

Paluszki z dorsza:

  • Filet z dorsza kroimy na ok. 2cm słupki/paluszki. Przyprawiamy solą, pieprzem i owijamy każdy słupek w plasterek boczku.
  • Smażymy na oleju z wędzonych papryczek chili (jeśli nie mamy może być oliwa z oliwek) po ok. 2 minuty z każdej z 4 stron na średnim ogniu.

Lawendowy sos sweet-cherry:

  • Czereśnie myjemy, odpestkowujemy i smażymy  1-2 min. na oleju z orzechów.
  • Dodajemy lawendę, anyż i miód i smażymy 4-5 minut, aż sos się zredukuje.
  • Podlewamy spirytusem i podpalamy (flambirujemy). Kiedy alkohol się wypali sos jest już gotowy.

Smacznego 🙂 !

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s