Lawendowy sos sweet-cherry

Sos właściwie nadający się do deserów i do dań mięsnych. Słodki, ale i lekko cierpkawy smak. Bardzo aromatyczny dzięki lawendzie. Na prawdę warto spróbować.

Składniki (1 porcja):

Lawendowy sos sweet-cherry:

  • 250 g czereśni
  • 4-5 gałązek świeżej lawendy
  • 1 gwiazdka anyżu
  • łyżka oleju z prażonych orzechów włoskich
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki spirytusu

Przygotowanie:

  • Czereśnie myjemy, odpestkowujemy i smażymy 1-2 min. na oleju z orzechów.
  • Dodajemy lawendę, anyż i miód i smażymy 4-5 minut, aż sos się zredukuje.
  • Podlewamy spirytusem i podpalamy (flambirujemy). Kiedy alkohol się wypali sos jest już gotowy.

Smacznego 🙂 !

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s