Zupa-krem kalafiorowa z miętą

Za kalafiorem specjalnie nie przepadam, za jedzeniem zup również – całkiem miło się zaczyna prawda ? 🙂 Otóż byłem w domu rodzinnym i w torbie z jedzeniem od mamusi znalazł się również kalafior. Postanowiłem więc jakoś się do niego przekonać i zrobić sobie lekką zupkę, idealną na te gorące dni. Kalafior się gotował a moje oczy skierowały się w stronę cudownie zielonej i pachnącej mięty. Efekt? Zabierajcie się za gotowanie 🙂 !

Składniki (ok. litr zupy-krem):

  • 1 kalafior
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 30 g masła
  • 500 ml bulionu
  • ok. 25 listków mięty
  • łyżeczka białego pieprzu mielonego
  • 1 łyżka sosu Worcester
  • sól

Przygotowanie:

  • Kalafiora oczyszczamy, odcinamy różyczki i gotujemy je w osolonej wodzie do miękkości.
  • Na maśle podsmażamy posiekany czosnek, cebulę i listki mięty. Dodajemy ugotowanego kalafiora i całość lekko podsmażamy kilka minut.
  • Podlewamy bulionem, dodajemy sos Worcester, biały pieprz i wszystko blendujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Doprawiamy solą do smaku i możemy się rozkoszować nowym smakiem.

Smacznego 🙂 !

Do przepisu użyłem białego pieprzu mielonego marki Prymat.

prymat

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s