Canelloni faszerowane czerwonymi warzywami, zapiekane pod sosem cheddar (+recenzja)

Jak ostatnio zdążyliście zauważyć udało mi się nawiązać współpracę z kilkoma firmami. Miło jest, że ktoś dostrzega moją pracę tutaj (chociaż to dla mnie przecież sama przyjemność) i chce w jakiś sposób zawiązać współpracę. Dzisiaj propozycja dania z produktami bardzo znanej marki zajmującej się „mrożonkami”. Na początku wydawało mi się, że zrobienie dania z „gotowców” będzie dość trudne. Teraz wiem, że wystarczy tylko trochę kreatywności i tak naprawdę można i z nich stworzyć ciekawe kombinacje. Zapraszam do gotowania, a następnie do przeczytania mojej krótkiej recenzji (pod przepisem) na temat produktu, którego dzisiaj użyłem.

Składniki (1 porcja):

  • 6 sztuk makaronu canelloni
  • 1 opakowanie zamrożonych „czerwonych warzyw na patelnię” firmy Frosta (400g)
  • 350 ml śmietanki 30 %
  • 200 g sera cheddar
  • masło (do wysmarowania naczynia)
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wkładamy na nią mrożone warzywa. Przesmażamy 3-4 minuty na średnim ogniu.
  • Przesmażonymi warzywami faszerujemy canelloni.
  • Do rondelka wlewamy śmietankę i dodajemy pokrojony ser. Gotujemy na małym ogniu, aż powstanie jednolity sos, doprawiamy solą i pieprzem.
  • Naczynie żaroodporne smarujemy w środku masłem, układamy canelloni i polewamy całość naszym sosem. Przykrywamy naczynie przykrywką lub folią aluminiową.
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30-35 minut (najlepiej termoobieg).
  • Proste, smaczne i gotowe ! 🙂

Smacznego 🙂 !

Do przepisu użyłem czerwonych warzyw na patelnię  marki FRoSTA.

LOGO_Frosta

Przyszedł czas na krótką recenzję dotyczącą mrożonych warzyw z FRoSTY. Jest ona nazwana mieszanką „czerwonych warzyw z przyprawami”, chociaż znajdują się w niej czarne oliwki czy też cebula perłowa. Moim zdaniem jest to całkiem ciekawy dodatek wzmacniający tylko walory smakowe całej reszty. W kolorowym opakowaniu znajdziemy głównie mieszankę marchewki, czerwonej papryki i pomidorków koktajlowych. Kolejność składników jest napisana celowo… No właśnie – moim zdaniem na rzecz tak dużej ilości marchewki możnaby pokusić się o zwiększenie proporcji pomidorków, które w tym momencie grają rolę tylko śladowego dodatku. W przypadku proporcji reszty składników nie mam żadnych zastrzeżeń. Jeśli chodzi o przyprawy wymienione są świeże, posiekane listki bazylii, sól i pieprz. Generalnie całość daje delikatny aromat i nie przebija smaku samych warzyw, jedynie go podkreślając, co w mojej ocenie jest dużym plusem, gdyż daje to duże możliwości do ewentualnych własnych ingerencji smakowych w ten produkt. Co jeśli chodzi o jakość warzyw? Wyraźne kolory, zachowane walory smakowe i przede wszystkim kształty warzyw. Po otwarciu nie mamy do czynienia z mieszanką nie wiadomo czego, lub czegoś co kiedyś może przypominało warzywa – po prostu duże i ładne kawałki.

Podsumowując. W mojej ocenie ten produkt marki FRoSTA zasługuje na pochwałę jeśli chodzi o jakość i smak, jak wcześniej wspomniałem mam tylko pewne zastrzeżenia co do proporcji. Mimo, że na rynku jest bardzo dużo firm oferujących podobne produkty to po wypróbowaniu właśnie tych, jestem do nich bardzo przekonany. Oczywiście jestem zwolennikiem kupowania świeżych, sezonowych warzyw, bo te zawsze będą najsmaczniejsze. Jeśli jednak nie mamy do nich dostępu, sezon na nowalijki jest za nami lub szukamy gotowej mieszanki kilku warzyw, co wynika często z braku czasu to z pełną świadomością polecam Wam właśnie ten produkt.

Reklamy

4 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s