Sambal oelek

Uwielbiam ostre potrawy, uwielbiam ostre pasty, wszystko co ostre jest po prostu wyśmienite. Dzisiaj dla miłośników „palącego podniebienia” przygotowałem coś specjalnego – indonezyjski sos z czerwonych papryczek chili. Przepis prawie tradycyjny z moją mała ingerencją, nie jest płynny a raczej jest w formie pasty. Wypróbujcie na własnych kubkach smakowych. Serdecznie polecam.

Składniki (ok. 300 ml):

  • 0,5 kg papryczek chili
  • pół łyżeczki kuminu
  • łyżeczka cukru
  • 100 ml octu winnego (lub balsamicznego)
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 ml oliwy
  • sól

Przygotowanie:

  • Papryczki suszymy w piekarniku w temperaturze 100 stopni przez około 4 godziny. Oczyszczamy z ogonków, ale zostawiamy pestki ze środka – to one nadają ostrości.
  • Kumin z cukrem i czosnkiem ucieramy w moździerzu, siekamy nożem lub dokładnie blendujemy.
  • Dodajemy papryczki, ocet, oliwę i wszystko razem blendujemy na jednolitą strukturę.
  • Doprawiamy solą do smaku.

Smacznego 🙂 !

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s