Uwielbiam ostre potrawy, uwielbiam ostre pasty, wszystko co ostre jest po prostu wyśmienite. Dzisiaj dla miłośników „palącego podniebienia” przygotowałem coś specjalnego – indonezyjski sos z czerwonych papryczek chili. Przepis prawie tradycyjny z moją mała ingerencją, nie jest płynny a raczej jest w formie pasty. Wypróbujcie na własnych kubkach smakowych. Serdecznie polecam.
Składniki (ok. 300 ml):
- 0,5 kg papryczek chili
- pół łyżeczki kuminu
- łyżeczka cukru
- 100 ml octu winnego (lub balsamicznego)
- 3 ząbki czosnku
- 100 ml oliwy
- sól
Przygotowanie:
- Papryczki suszymy w piekarniku w temperaturze 100 stopni przez około 4 godziny. Oczyszczamy z ogonków, ale zostawiamy pestki ze środka – to one nadają ostrości.
- Kumin z cukrem i czosnkiem ucieramy w moździerzu, siekamy nożem lub dokładnie blendujemy.
- Dodajemy papryczki, ocet, oliwę i wszystko razem blendujemy na jednolitą strukturę.
- Doprawiamy solą do smaku.
Smacznego 🙂 !