„Torcik” z lemon curd

Szczerze muszę przyznać, że zabawa z deserami sprawia mi coraz większą przyjemność i wraz z każdą nową słodkością nabieram większej pewności siebie, że to nie jest wcale takie trudne 🙂 Od dawna zbierałem się, żeby przygotować lemon curd, aż właśnie nadszedł ten czas. Sam jest przepyszny, ale w wersji, którą pokaże jest po prostu niebiańsko cudowny 🙂

Składniki (4 porcje):

  • ok. 150 g ciasta francuskiego
  • białko z  jaja
  • 3 jaja
  • 150 g cukru
  • 150 g masła (100 g do lemon curd, 50g do smażenia)
  • sok z 3 cytryn
  • skórka z 1 cytryny
  • świeże owoce (maliny, jeżyny, borówki)
  • cukier puder

Przygotowanie:

  • Jaja, cukier, masło (pokrojone na mniejsze kawałki), sok z cytryn i skórkę z cytryn energicznie i dokładnie roztrzepujemy miotełką w rondelku na małym ogniu aż powstanie nam jednolita konsystencja. (Można również robić to na kąpieli wodnej).
  • Kiedy całość zgęstnieje, przecieramy przez drobne sitko, żeby pozbyć się skórki z cytryny i odstawiamy do lodówki, do wystudzenia.
  • Z ciasta francuskiego wykrawamy ausztycherem kółka (np. jak na pierogi), smarujemy białkiem z obu stron i obtaczamy w cukrze pudrze.
  • Tak przygotowane „ciasteczka” smażymy na maśle, na średnim ogniu, na złoty kolor. Możemy je „odsączyć” kładąc na ręczniku papierowym, ale uwaga ! – czasem lubią się przylepić 🙂
  • Torcik składamy smarując „ciasteczka” naszym lemon curd, układając na nim owoce i tak do 3 warstw.
  • Gotowe, pyszne i bardzo łatwe 🙂 !

Smacznego ! 🙂

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s