Dzisiaj przepis na kolejną pastę wykorzystywaną jako dodatek do dań. Lekko pikantna pasta warzywna, przyrządzana z pieczonej słodkiej papryki i bakłażanów z dodatkiem przypraw. Spróbujcie sami 🙂
Składniki (ok. 300 ml sosu):
- 2 czerwone papryki
- 1 bakłażan
- 1 pomidor
- 1 ząbek czosnku
- łyżka octu
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Papryki pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż skórka zczernieje i obieramy.
- Pomidora parzymy i również obieramy ze skórki.
- Na oliwie z oliwek podsmażamy posiekany czosnek, i pokrojonego w kostkę bakłażana. Dodajemy pokrojoną, obraną wcześniej paprykę i pokrojonego w kostkę pomidora.
- Smażymy na średnim ogniu aż całość lekko się wyredukuje.
- Na koniec studzimy, blendujemy, dodajemy ocet, sól i pieprz do smaku – gotowe.
Smacznego 🙂 !