Crème brûlée

Klasyka… deser prosty, szybki i przepyszny. Grzechem byłoby nie mieć go w swoim kulinarnym portfolio. Chyba nie trzeba się długo rozwodzić, po prostu – na zakupy i do gotowania ! 🙂

Składniki (3 porcje):

  • 200 ml śmietanki 36%
  • 2 duże żółtka
  • 30 g cukru (2,5 łyżki)
  • laska wanilii (opcjonalnie)
  • brązowy cukier (do skorupki na wierzch kremu)

Przygotowanie:

  • Śmietankę podgrzewamy z przekrojoną laską wanilii (dla uzyskania aromatu), ale nie doprowadzamy do wrzenia (ma być „letnia”).
  • Żółtka ucieramy z cukrem na kogel-mogel (nie ubijamy!).
  • Do żółtek z cukrem stopniowo dodajemy śmietankę, energicznie mieszając (najlepiej miotełką).
  • Rozlewamy całość do porcelanowych kokilek czy filiżanek. Wstawiamy je do naczynia żaroodpornego z wodą – ma jej być na mniej więcej 3/4 wysokości w stosunku do poziomu kremu.
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na około 50 minut.
  • Wyjmujemy z piekarnika i po wystudzeniu wstawiamy na 3-4 godziny do lodówki.
  • Wystudzony crème brûlée posypujemy brązowym cukrem i karmelizujemy go tworząc charakterystyczną skorupkę – najlepiej zrobić to specjalnym palnikiem cukierniczym.

Smacznego 🙂 !

Reklamy

6 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s