Mandarynkowe placuszki przekładane makowym „koglem-moglem”

Nadszedł czas na deser. Pamiętam z dzieciństwa, że święta Bożego Narodzenia zawsze kojarzyły mi się z mandarynkami… w zasadzie cały czas ich zapach przypomina mi rodzinną atmosferę Wigilii. W głowie miałem 2 produkty… mak i mandarynki właśnie. Sam byłem ciekawy jak można połączyć ze sobą te dwa składniki. Udało się zrobić coś nowego, nietuzinkowego, nie bardzo słodkiego, ale przyjemnego. Ostatnia w tym roku świąteczna propozycja. Skusicie się ?:)

Składniki (1 porcja):

Placuszki mandarynkowe (4 placuszki):

  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka cynamonu mielonego
  • ok. 50 g mąki
  • 25 ml śmietanki 36%
  • 2 mandarynki

Makowy „kogel-mogel”:

  • 4 żółtka
  • białko z jednego jaja
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mielonego maku
  • 2 łyżki rodzynek

Przygotowanie:

Placuszki mandarynkowe:

  • Mandarynki obieramy i kroimy w kostkę.
  • Jajko miksujemy z cukrem i cynamonem. Dodajemy śmietankę oraz mąkę – uzyskamy ciasto, które ma być gęstsze od ciasta naleśnikowego.
  • Do ciasta dodajemy pokrojone mandarynki, mieszamy.
  • Smażymy na średnim ogniu, w małej ilości oleju, placuszki na wysokość ok. 1 cm – ja robiłem je w ausztycherze.

Makowy „kogel-mogel”:

  • Żółtka ubijamy z cukrem w kąpieli wodnej.
  • Białko ubijamy osobno na sztywną pianę.
  • Do ubitych żółtek dodajemy mak i posiekane rodzynki (dobrze je wcześniej namoczyć w wodzie z cytryną lub jakimś alkoholu, np. w rumie)
  • Na koniec dodajemy do masy ubite białko delikatnie mieszając całość.

Przekładamy placuszki naszym koglem-moglem, na wierzchu otuliłem je bitą śmietaną i udekorowałem talerz sosem śliwkowym.

Smacznego i Wesołych Świąt 🙂 !

 

 

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s