Mazurek z powidłami śliwkowymi, kremem waniliowym i pomarańczową czekoladą

Tak jak obiecałem na koniec Wielkanocnych zmagań kulinarnych na stole PasjiSmaku zagości w tym roku kolejny mazurek. Z jednej strony bardzo słodki, z drugiej przełamany smakiem czekoladowej goryczki i delikatnego waniliowego kremu. Najchętniej zjadłbym go w tym momencie… niestety trzeba poczekać do jutra. Jedno jest pewnie – wyśmienity smak gwarantowany 🙂 !

Składniki (okrągła blacha do tarty):

  • 350 g kruchego ciasta (przepis na blogu)
  • 250 g powideł śliwkowych
  • 500 g serka mascarpone
  • 100 ml śmietanki 30 %
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 laska wanilii
  • 100 g gorzkiej czekolady (z jak największą zawartością kakao)
  • 50 g masła
  • łyżka startej skórki pomaranczowej

Przygotowanie:

  • Wykładamy formę kruchym ciastem i pieczemy 15-20 minut (zależy od piekarnika) w temperaturze 175 stopni. Odstawiamy do wystygnięcia.
  • Równomiernie smarujemy spód powidłami śliwkowymi.
  • Mascarpone, śmietakę, cukier puder i „środek” z laski wanilii miksujemy razem na krem. Powinno to trwać krótko (1-2 minuty), żeby nie przebić serka.
  • Nakładamy krem równomiernie na powidła śliwkowe.
  • Czekoladę ropuszczamy z masłem (najlepiej na kąpieli wodnej), dodajemy skórkę z pomarańczy i lekko studzimy. Wylewamy na wierzch mazurka i równomiernie rozsmarowujemy na kremie.
  • Dekorujemy owocami, migdałami lub innymi ulubionymi przysmakami – najlepiej robić to gdy czekolada jest jeszcze „płynna”.
  • Odstawiamy do lodówki aż czekolada stężeje.

Smacznego 🙂 !

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s