Tak jak obiecałem na koniec Wielkanocnych zmagań kulinarnych na stole PasjiSmaku zagości w tym roku kolejny mazurek. Z jednej strony bardzo słodki, z drugiej przełamany smakiem czekoladowej goryczki i delikatnego waniliowego kremu. Najchętniej zjadłbym go w tym momencie… niestety trzeba poczekać do jutra. Jedno jest pewnie – wyśmienity smak gwarantowany 🙂 !
Składniki (okrągła blacha do tarty):
- 350 g kruchego ciasta (przepis na blogu)
- 250 g powideł śliwkowych
- 500 g serka mascarpone
- 100 ml śmietanki 30 %
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 laska wanilii
- 100 g gorzkiej czekolady (z jak największą zawartością kakao)
- 50 g masła
- łyżka startej skórki pomaranczowej
Przygotowanie:
- Wykładamy formę kruchym ciastem i pieczemy 15-20 minut (zależy od piekarnika) w temperaturze 175 stopni. Odstawiamy do wystygnięcia.
- Równomiernie smarujemy spód powidłami śliwkowymi.
- Mascarpone, śmietakę, cukier puder i „środek” z laski wanilii miksujemy razem na krem. Powinno to trwać krótko (1-2 minuty), żeby nie przebić serka.
- Nakładamy krem równomiernie na powidła śliwkowe.
- Czekoladę ropuszczamy z masłem (najlepiej na kąpieli wodnej), dodajemy skórkę z pomarańczy i lekko studzimy. Wylewamy na wierzch mazurka i równomiernie rozsmarowujemy na kremie.
- Dekorujemy owocami, migdałami lub innymi ulubionymi przysmakami – najlepiej robić to gdy czekolada jest jeszcze „płynna”.
- Odstawiamy do lodówki aż czekolada stężeje.
Smacznego 🙂 !