Risotto chrzanowe z białą kiełbasą i szparagami

Kolejny przepis na Wielkanoc, kolejna „kombinacja”, kolejny pyszny moim zdaniem pomysł. Znowu chciałem zrobić coś znanego i wykwintnego na  świecie z klasycznymi dodatkami Wielkanocnego stołu (no może szparagi to taki mały dodatek). Dużo smaków, które bardzo dobrze ze sobą współgrają. Łamanie stereotypów i nowe smaki – tak wyglądają moje tegoroczne świąteczne propozycje.

Składniki (1 porcja):

  • 100 g ryżu arborio do risotta (marki Halina)
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 ml zakwasu na żurek
  • 300 ml bulionu (użyłem wywaru spod parzenia bialej kiełbasy z przyprawami i warzywami)
  • 1 biała kiełbasa (wcześniej sparzona)
  • 6 szparagów zielonych (wcześniej sparzonych i obranych)
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • masło
  • łyżeczka majeranku (najlepiej świeżego)
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Na maśle szklimy posiekaną szalotkę i czosnek. Dodajemy ryż, żeby go podgrzać – smażymy na małym ogniu 2-3 minuty.
  • Teraz zaczynamy łamać klasykę i zamiast podlać ryż winem, dodajemy zakwas. Całość redukujemy aż zakwas zgęstnieje a ryż wchłonie troszkę „żurkowego smaku”.
  • Bulion dodajemy porcjami (3-4) i „trzymamy” na średnim ogniu, żeby płyn nie wyparowywał z patelni, tylko wchłaniał go ryż. Trwa to około 25-30 minut.
  • Podsmażamy na maśle pokrojoną w kostkę białą kiełbasę (ja obrałem z flaka) i szparagi z dodatkiem posiekanego (świeżego) lub roztartego (suszonego) majeranku.
  • Kiedy ryż wchłonął już mniej więcej połowę ostaniej porcji bulionu dodajemy chrzan i białą kiełbasę ze szparagami. Mieszamy i czekamy aż risotto będzie odpowiednio ugotowane (wchłonie całość bulionu).
  • Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy z ok. 10 g zimnego masła.

Smacznego 🙂 !

Do przepisu użyłem ryżu do risotta arborio marki

Halina logo

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s