Jajko poché z aromatycznymi warzywami

Lekka i wiosenna aura za oknem już w pełni toteż i chęć na delikatne dania coraz większa. Jajko poszetowane, czyli gotowane w koszulce z aromatycznymi i kolorowymi warzywami to coś co na pewno będzie spełniało oczekiwania dania lekkiego i przyjemnego.

Składniki (1 porcja):

  • 1 jajko
  • 4 ugotowane al dente botwinki
  • 3 ugotowane al dente marchewki (jak najmniejsze, najlepiej młode)
  • 3 ugotowane al dente pietruszki (jak najmniejsze, najlepiej młode)
  • 6 ugotowanych al dente zielonych szparagów (wcześniej obranych)
  • 0,5 litra wody
  • łyżka octu spirytusowego
  • 100 ml soku pomarańczowego
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • ząbek czosnku
  • łyżka kremu balsamicznego
  • masło
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Botwinki podsmażamy na maśle, pod koniec dodajemy krem balsamiczny.
  • Marchewki redukujemy z sokiem pomarańczowym, pod koniec dodajemy 10 g masła.
  • Pietruszki redukujemy z bulionem warzywnym, pod koniec dodajemy 10 g masła.
  • Szparagi przesmażamy na maśle z posiekanym czosnkiem, pod koniec doprawiamy solą i pieprzem.
  • Wodę zagotowujemy z octem, miotełką lub łyżką robimy w niej „wir wodny” i zmniejszamy ogień. Jajko wlewamy bezpośrednio do garnka z wodą lub najpierw przekładamy je do filiżanki a z niej dopiero do garnka. Takie jajko gotujemy około dwóch minut, wyjmujemy i lekko solimy
  • Warzywa układamy na talerzu, na wierzchu układamy nasze jajko w koszulce.
  • Dla dopełnienia całości dania dodałem idealnie wręcz pasujący do tych smaków sos holenderski (przepis na blogu).

Smacznego 🙂 !

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s