Lekka i wiosenna aura za oknem już w pełni toteż i chęć na delikatne dania coraz większa. Jajko poszetowane, czyli gotowane w koszulce z aromatycznymi i kolorowymi warzywami to coś co na pewno będzie spełniało oczekiwania dania lekkiego i przyjemnego.
Składniki (1 porcja):
- 1 jajko
- 4 ugotowane al dente botwinki
- 3 ugotowane al dente marchewki (jak najmniejsze, najlepiej młode)
- 3 ugotowane al dente pietruszki (jak najmniejsze, najlepiej młode)
- 6 ugotowanych al dente zielonych szparagów (wcześniej obranych)
- 0,5 litra wody
- łyżka octu spirytusowego
- 100 ml soku pomarańczowego
- 100 ml bulionu warzywnego
- ząbek czosnku
- łyżka kremu balsamicznego
- masło
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Botwinki podsmażamy na maśle, pod koniec dodajemy krem balsamiczny.
- Marchewki redukujemy z sokiem pomarańczowym, pod koniec dodajemy 10 g masła.
- Pietruszki redukujemy z bulionem warzywnym, pod koniec dodajemy 10 g masła.
- Szparagi przesmażamy na maśle z posiekanym czosnkiem, pod koniec doprawiamy solą i pieprzem.
- Wodę zagotowujemy z octem, miotełką lub łyżką robimy w niej „wir wodny” i zmniejszamy ogień. Jajko wlewamy bezpośrednio do garnka z wodą lub najpierw przekładamy je do filiżanki a z niej dopiero do garnka. Takie jajko gotujemy około dwóch minut, wyjmujemy i lekko solimy
- Warzywa układamy na talerzu, na wierzchu układamy nasze jajko w koszulce.
- Dla dopełnienia całości dania dodałem idealnie wręcz pasujący do tych smaków sos holenderski (przepis na blogu).
Smacznego 🙂 !