Grillowane pikantne krewetki z kolendrą i ryż z koprem włoskim i zielonym groszkiem

Wiadomo, że jak majówka to i sezon grillowy rusza pełną parą. Głównie na stołach dzielą i rządzą kiełbaski, kaszanki i karkówki. A przecież tyle różnych produktów świetnie nadaje się do grillowania. Dajmy na to na przykład owoce morza. Niekoniecznie potrzebny jest nawet grill na świeżym powietrzu, wystarczy grillowa patelnia. Dzisiaj przepis na pikantne krewetki z niepowtarzalnym aromatem kolendry w towarzystwie aromatycznego ryżu.

Składniki (1 porcja):

Pikantne krewetki z kolendrą:

  • 200 g krewetek 30/40
  • łyżka sosu sambal
  • łyżka posiekanej kolendry
  • łyżka oliwy z oliwek

Ryż z koprem włoskim i zielonym groszkiem:

  • 100 g ryżu dzikiego & parboiled marki „Britta”
  • 25 g masła
  • 50 g kopru włoskiego
  • 50 g zielonego groszku
  • łyżeczka przyprawy curry
  • sok z połowy limonki

Przygotowanie

Pikantne krewetki z kolendrą:

  • Krewetki obieramy z pancerzyków (ja zostawiam ogon i głowę). Nacinamy je wzdłuż grzbietu i wyjmujemy jelito. Płuczemy pod zimną wodą i osuszamy.
  • Marynujemy w sambalu, kolendrze i oliwie z oliwek – najlepiej kilka godzin.
  • Patelnię grillową (swobodnie krewetki można zrobić również na zwykłym grillu) smarujemy delikatnie oliwą z oliwek i dobrze rozgrzewamy. Smażymy krewetki po około 1,5 minuty z obu stron. W czasie smażenia dobrze jest zmniejszyć ogień pod patelnią na średni, żeby nie spalić marynaty.

Ryż z koprem włoskim i zielonym groszkiem:

  • Ryż gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy na sitku.
  • Na rozgrzanej patelni z masłem podsmażamy pokrojony w kosteczkę koper włoski, żeby uwolnił swój aromat, ale nie stracił chrupkości. Dodajemy zielony groszek, przyprawę curry i mieszamy całość, żeby równo rozprowadzić przyprawę.
  • Całość łączymy na patelni z ryżem, skrapiamy sokiem z limonki i dokładnie mieszamy aż ryż równomiernie „złapie” złocisty kolor curry.

Na talerzu podałem również chutney z mango, który fantastycznie dopełnia całe to danie – przepis niebawem.

Smacznego ! 🙂

Do przepisu użyłem ryżu dziki & parboiled marki

logo britta

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s