Gumiklyjzy – kluski śląskie

Czy znajdzie się ktoś kto nie ich nie jadł ? Bardziej uwierzyłbym w to, że ktoś po prostu sam nigdy ich nie robił. Jeden z najbardziej znanych dodatków skrobiowych w kuchni polskiej. Genialne do pieczeni, gulaszów, sosów – nie trzeba reklamować, wystarczy ugotować.

Składniki (ok. 15 większych klusek):

  • 400 g ziemniaków
  • 1 małe jajko
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • sól

Przygotowanie:

  • Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do osolonej zimnej wody i gotujemy do miękkości.
  • Ugotowane ziemniaki (jeszcze ciepłe) mielimy w maszynce, przeciskamy przez praskę lub „rozcieramy” tłuczkiem. Bardzo ważne, żeby masa nie miała żadnych grudek.
  • Do przestudzonych, zmielonych ziemniaków dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną i sól do smaku. Wyrabiamy na jednolite ciasto.
  • Formujemy w kulki, lekko spłaszczamy i robimy na środku „znak firmowy” klusek śląskich, czyli dziurkę – ja robię ją na wielkość kciuka.
  • Tak przygotowane kluseczki gotujemy około 5 minut (mniej więcej 4 minuty od wypłynięcia na wierzch), ale wszystko to zależy od ich wielkości.

Smacznego 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s