Gruszka w czerwonym winie

Polski owoc, przeze mnie uwielbiany, wdzięczny do deserów jak i do dań słonych. Dzisiaj przepis na bardzo uniwersalny i orzeźwiający deser. Traktowany w kategorii wykwintnych, ale nie oznacza to, że trudnych do przygotowania. Mimo, że przygotowanie tego deseru należałoby rozpocząć 2 dni przed chęcią zjedzenia go, to wydaje mi się, że smak zrekompensuje w zupełności czas oczekiwania.

Składniki (1 porcja):

  • 1 twarda gruszka
  • 250 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 100 g cukru
  • 200 ml wody
  • 1 laska cynamonu
  • 3 strączki kardamonu
  • 2 gwiazdki anyżu

Przygotowanie:

  • Gruszkę obieramy cienko, nie odrywając ogonka. Dla lepszego efektu możemy wokół gruszki zostawić nieco skórki i powycinać ją w ząbki (jak na zdjęciu). Od dołu delikatnie wycinamy gniazdo nasienne.
  • Tak przygotowaną gruszkę zalewamy winem i przykrywamy, żeby docisnąć gruszkę (lubi niesfornie wypływać ponad poziom płynu). Najlepiej zrobić to w wąskim i wysokim pojemniczku, żeby gruszka była w całości zanurzona w winie. Schładzamy w lodówce przez dobę.
  • Z wody i cukru przygotowujemy syrop. Dodajemy do niego wino,w którym leżakowała gruszka oraz przyprawy (cynamon, kardamon i anyż). Całość zagotowujemy i wkładamy gruszkę do przygotowanej „marynaty”.
  • Dusimy gruszkę pod przykryciem (dobrze, żeby również była dociśnięta i unieruchomiona przez pokrywkę, lub np. folię aluminiową) 20-30 minut, dopóki nie zmiękną, ale będą jeszcze jędrne.
  • Zdejmujemy z ognia, pozostawiamy do wystygnięcia i odstawiamy pod przykryciem na kolejną dobę do lodówki, wtedy gruszka cudownie wchłonie wszystkie aromaty i smaki.
  • Odsączamy i serwujemy, np. z lodami czy zabaglionym.

Smacznego 🙂 !

Reklamy

One comment

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s