Kozi ser z szynką serrano na emulsji szczypiorkowej

Kozi ser to niewątpliwie jeden z moich ulubionych serów, których dotychczas miałem okazję spróbować. Delikatny a zarazem wyrazisty, świetnie komponujący się z mięsem i owocami. Dzisiaj propozycja na lekką, kolorową, ale i pełną smaków sałatkę. Przekonajcie się sami.

Składniki (1 porcja):

  • 100 g koziego sera
  • 6 pomidorków cherry
  • 3 plasterki szynki serrano (lub innej dojrzewającej)
  • 3 jabłuszka kaparowe
  • 10 g borówek
  • 10 g roszponki
  • 5 g szczypiorku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka miodu
  • sok z połowy limonki
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Szczypiorek, oliwę, miód i sok z limonki dokładnie blendujemy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku – tak powstała nam emulsja szczypiorkowa, którą „rozmazujemy” na talerzu jako podstawę do sałatki – dobrze jest zostawić odrobinę do skropienia sałatki na wierzchu.
  • Plasterki szynki kroimy na pół i robimy z nich różyczki.
  • Pomidorki podsmażamy z solą i pieprzem.
  • Jabłuszka kaparowe przekrajamy na pół
  • Wszystkie składniki: ser kozi, szynkę, pomidorki, jabłuszka kaparowe, borówki i roszponkę układamy na naszej emulsji szczypiorkowej.
  • Przepięknie wyglądająca, lekka i nieziemsko pyszna 🙂

Smacznego 🙂 !

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s