Kozi ser to niewątpliwie jeden z moich ulubionych serów, których dotychczas miałem okazję spróbować. Delikatny a zarazem wyrazisty, świetnie komponujący się z mięsem i owocami. Dzisiaj propozycja na lekką, kolorową, ale i pełną smaków sałatkę. Przekonajcie się sami.
Składniki (1 porcja):
- 100 g koziego sera
- 6 pomidorków cherry
- 3 plasterki szynki serrano (lub innej dojrzewającej)
- 3 jabłuszka kaparowe
- 10 g borówek
- 10 g roszponki
- 5 g szczypiorku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka miodu
- sok z połowy limonki
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Szczypiorek, oliwę, miód i sok z limonki dokładnie blendujemy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku – tak powstała nam emulsja szczypiorkowa, którą „rozmazujemy” na talerzu jako podstawę do sałatki – dobrze jest zostawić odrobinę do skropienia sałatki na wierzchu.
- Plasterki szynki kroimy na pół i robimy z nich różyczki.
- Pomidorki podsmażamy z solą i pieprzem.
- Jabłuszka kaparowe przekrajamy na pół
- Wszystkie składniki: ser kozi, szynkę, pomidorki, jabłuszka kaparowe, borówki i roszponkę układamy na naszej emulsji szczypiorkowej.
- Przepięknie wyglądająca, lekka i nieziemsko pyszna 🙂
Smacznego 🙂 !