Sezon na rabarbar w pełni i oprócz ciast oraz kompotów moim zdaniem warto wykorzystywać go również do dań wytrawnych. Dzisiaj propozycja, która samego mnie zaskoczyła, ale okazało się, że bardzo pozytywnie. Doskonałe jako dodatek do mięs, ale również jako samodzielne danie.
Składniki (1 porcja):
- 100 g kaszy jęczmiennej mazurskiej
- 100 g boczku parzonego
- 100 g rabarbaru
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 400 ml bulionu warzywnego
- łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu
- 30 g masła
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Na maśle (20 g) podsmażamy posiekany czosnek i cebulę. Dodajemy połowę pokrojonego boczku i rabarbaru (wcześniej obranego) i podsmażamy całość.
- Na patelnię dokładamy kaszę jęczmienną, przesmażamy z pozostałymi składnikami.
- Podlewamy stopniowo bulionem i trzymamy na średnim ogniu, żeby kasza „piła” płyn, tak jak w przypadku robienia zwykłego risotto – trwa to około 20 minut.
- Pozostałą część boczku i rabarbaru podsmażamy, dodajemy rozmaryn, przyprawiamy solą, pieprzem i łączymy z naszym kaszotto pod koniec gotowania.
- Na sam koniec dodajemy zimne masło (10 g) i mieszamy je dokładnie z naszym daniem.
Smacznego 🙂 !
Do przepisu użyłem kaszy jęczmiennej mazurskiej marki