Zupa-krem z białych szparagów

W związku z tym, że w tegoroczne wakacje mam bardzo mało czasu na blogowanie i gotowanie w domowym zaciszu,  jest to najprawdopodobniej mój ostatni przepis (przynajmniej do końca sierpnia).
Mimo, że sezon na nie ma się już ku końcowi i ich smak nie jest już tak delikatny, to dobrze nadają się jeszcze na zupę. Dzisiejsza propozycja to krem z białych szparagów z nutką mleka kokosowego, podany z malinami i borówkami dla przełamania smaku.

Składniki (ok. 350 ml zupy):

  • 500 g białych szparagów
  • 2oo ml mleka kokosowego
  • 400 ml mleka 3,2%
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 20 g masła
  • łyżka miodu
  • sól i biały pieprz

Przygotowanie:

  • Szparagi obieramy, płuczemy w zimnej wodzie i odcinamy mniej więcej 1/4 części dolnej (jest gorzka).
  • Tak przygotowane szparagi kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy delikatnie na maśle (musimy uwazać, żeby się nie skarmelizowały – powinny pozostać białe). Następnie podlewamy całość winem i redukujemy aż alkohol dokładnie wyparuje.
  • Do szparagów z dokładnie wyredukowanym winem dodajemy mleko kokosowe. mleko 3,2% i śmietankę. Wszystko gotujemy aż szparagi zmiękną (mniej więcej odparuje połowa płynu).
  • Całość blendujemy i przecieramy przez sitko, żeby pozbyć się ewentualnych łykowatych części.
  • Dodajemy miód, sól i pieprz do smaku. Całość podałem ze smażonymi w cukrze malinami i borówkami lekko podlanymi czerwonym winem – świetnie komponują się z tą niezwykle delikatną zupą.

Smacznego 🙂 !

Reklamy

One comment

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s