Chyba dawno nie przygotowywałem żadnego makaronu, a że ostatnio bliżej mi do azjatyckich smaków postanowiłem przygotować dla Was przepis na wyraziste połączenie gryczanego makaronu soba z krewetkami. Różne smaki na jednym talerzu – rewelacja.
Składniki (1 porcja):
- 75 g makaronu soba
- 200 g krewetek black tiger
- 1 ząbek czosnku
- 50 g groszku cukrowego
- 10 g trawy cukrowej
- 50 g zielonego ogórka
- 5 pomidorków cherry
- łyżka sambalu
- łyżka słodkiego sosu sojowego
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Zaczynamy od wstawienia osolonej wody na makaron, który gotuje się tak samo błyskawicznie (ok. 3 minut) jak całe danie.
- Na patelni z oliwą podsmażamy groszek,następnie dodajemy posiekany czosnek, trawę cytrynową i krewetki smażymy razem około 3 minut.
- Na patelnię dodajemy pomidorki pokrojone w połówki, ogórka pokrojonego w julienne, podsmażamy razem 20-30 sekund na dużym ogniu.
- Mieszamy wszystko z sambalem i sosem sojowym, podgrzewamy całość, dodajemy makaron soba i serwujemy.
Smacznego 🙂 !