Panierowane grzanki z kozim serem i jeżynami

Dawno mnie tu nie było, ale to nie znaczy, że nie gotuję. Praca w kuchni pochłania w zasadzie cały mój czas, ale tak jak obiecałem – będę dzielił się z Wami przepisami tylko z mniejszą częstotliwością niż dotychczas. Przepis w sumie szybki, prosty, ale niecodzienny w swoim połączeniu. Znane nam chyba panierowane grzanki w połączeniu z bardzo zdrowym kozim serem i jeżynami, które jeszcze można dostać w sklepać w świeżej postaci. Zapraszam do kuchni !

Składniki (1 porcja):

  • 1 bułka poznańska
  • 50 g jeżyn
  • 50 ml syropu klonowego
  • sok z 1/2 limonki
  • łyżeczka posiekanego rozmarynu
  • 100 g koziego sera
  • 2 jajka
  • mąka
  • bułka tarta
  • olej
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Z bułki wykrajamy cztery ładne grzanki i panierujemy podwójnie klasyczną panierką mąka, jajko (roztrzepane z solą i pieprzem), bułka tarta.
  • Spanierowane grzanki smażymy na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor z każdej strony.
  • Jeżyny karmelizujemy na syropie klonowym (lub miodzie) z dodatkiem świeżego rozmarynu. Na koniec skrapiamy sokiem z limonki.
  • Na wcześniej obsmażone grzanki nakładamy nasze jeżyny i pokrojony kozi ser.
  • Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na 3-4 minuty.

Smacznego 🙂 !

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s