Dawno mnie tu nie było, ale to nie znaczy, że nie gotuję. Praca w kuchni pochłania w zasadzie cały mój czas, ale tak jak obiecałem – będę dzielił się z Wami przepisami tylko z mniejszą częstotliwością niż dotychczas. Przepis w sumie szybki, prosty, ale niecodzienny w swoim połączeniu. Znane nam chyba panierowane grzanki w połączeniu z bardzo zdrowym kozim serem i jeżynami, które jeszcze można dostać w sklepać w świeżej postaci. Zapraszam do kuchni !
Składniki (1 porcja):
- 1 bułka poznańska
- 50 g jeżyn
- 50 ml syropu klonowego
- sok z 1/2 limonki
- łyżeczka posiekanego rozmarynu
- 100 g koziego sera
- 2 jajka
- mąka
- bułka tarta
- olej
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Z bułki wykrajamy cztery ładne grzanki i panierujemy podwójnie klasyczną panierką mąka, jajko (roztrzepane z solą i pieprzem), bułka tarta.
- Spanierowane grzanki smażymy na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor z każdej strony.
- Jeżyny karmelizujemy na syropie klonowym (lub miodzie) z dodatkiem świeżego rozmarynu. Na koniec skrapiamy sokiem z limonki.
- Na wcześniej obsmażone grzanki nakładamy nasze jeżyny i pokrojony kozi ser.
- Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na 3-4 minuty.
Smacznego 🙂 !