Curry z koguta

Cześć Wam znowu po dłuższej przerwie. Przepraszam, że ostatnio tak to wygląda, ale wiele godzin spędzonych w pracy na kuchni, na poznawaniu nowych smaków trochę zubożyła czas na spokojne gotowanie w domu. Dzisiaj danie typu „jednogarnkowe coś w sosie”, ale z zaskakującym królem – w tym wypadku na tronie siedzi kogut. Rzecz dla mnie wcześniej nieosiągalna, którą dostałem przypadkiem na targu. Wrażenia? Doskonale pasuje do tego dania.

Składniki (1 porcja):

  • 250g piersi koguta
  • 70g marchewki
  • 50g zielonego groszku cukrowego
  • 1/2 mango
  • 1 szalotka
  • 10g trawy cytrynowej
  • 5 pomidorków cherry
  • 200 ml mleka kokosowego
  • łyżka żółtej pasty curry
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki posiekanej papryczki chili
  • 100 ml oleju sezamowego
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Pierś koguta kroimy w kostkę i oprószamy solą oraz pieprzem.
  • Obraną oczywiście marchewkę i mango kroimy w julienne, szalotkę w piórka.
  • Na dobrze rozgrzanej z olejem sezamowym patelni smażymy na złoty kolor koguta, dodajemy pokrojoną w cienkie plastereczki trawę cytrynową (najlepiej samą środkową część), groszek, marchewkę szlotkę i kumin (żeby lekko się podgrzał i dał więcej aromatu) powinno to trwać 3-4 minuty.
  • Dodajemy pomidorki cherry w połówkach, mango –  całość lekko podsmażamy i dodajemy chili oraz pastę curry, którą dokładnie łączymy z całością.
  • Na koniec podlewamy wszstko mlekiem kokosowym, dusimy aż do wyredukowania się, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Smacznego 🙂 !

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s