Czas, czas i jeszcze raz czas to coś czego najbardziej mi teraz brakuje na wszystko. Stąd kolejne dłuższe zaniedbania bloga, które mam nadzieję w najbliższym czasie się już skończą. Na dzisiaj coś mało wyszukanego, ale jakże pysznego. Madziarski gulasz.
Składniki (2 porcje):
- 0,5 kg łopatki wieprzowej
- 1 papryka
- 200 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżka ostrej mielonej papryki
- łyżeczka kminku
- 250 ml bulionu warzywnego
- 30 g smalcu
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- W garnku z dobrze rozgrzanym smalcem podsmażamy na złoty kolor wieprzowinę pokrojoną w około 1 cm kostkę.
- Dodajemy pokrojoną w paski paprykę, cebulę w piórka i posiekany czosnek. Całość przesmażamy razem z mięsem około 5 minut (uważajmy, żeby czosnek się nie przypalił).
- Do garnka dosypujemy słodką i ostrą paprykę w proszku oraz kminek (dobrze wcześniej zmielić w moździerzu lub przesiekać go nożem) i podsmażamy wszystko delikatnie, żeby papryka połączyła się z tłuszczem – uwaga, żeby nie przypalić mielonej papryki ponieważ da nam gorzki smak.
- Na osobnej patelni podsmażamy na złoty kolor pokrojone pieczarki i dodajemy do naszego gulaszu.
- Całość podlewamy bulionem i redukujemy, aż gulasz zgęstnieje a mięso zmięknie – trwa to około 10-15 minut.
- Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Smacznego 🙂 !