Gulasz węgierski

Czas, czas i jeszcze raz czas to coś czego najbardziej mi teraz brakuje na wszystko. Stąd kolejne dłuższe zaniedbania bloga, które mam nadzieję w najbliższym czasie się już skończą. Na dzisiaj coś mało wyszukanego, ale jakże pysznego. Madziarski gulasz.

Składniki (2 porcje):

  • 0,5 kg łopatki wieprzowej
  • 1 papryka
  • 200 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżka ostrej mielonej papryki
  • łyżeczka kminku
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 30 g smalcu
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • W garnku z dobrze rozgrzanym smalcem podsmażamy na złoty kolor wieprzowinę pokrojoną w około 1 cm kostkę.
  • Dodajemy pokrojoną w paski paprykę, cebulę w piórka i posiekany czosnek. Całość przesmażamy razem z mięsem około 5 minut (uważajmy, żeby czosnek się nie przypalił).
  • Do garnka dosypujemy słodką i ostrą paprykę w proszku oraz kminek (dobrze wcześniej zmielić w moździerzu lub przesiekać go nożem) i podsmażamy wszystko delikatnie, żeby papryka połączyła się z tłuszczem – uwaga, żeby nie przypalić mielonej papryki ponieważ da nam gorzki smak.
  • Na osobnej patelni podsmażamy na złoty kolor pokrojone pieczarki i dodajemy do naszego gulaszu.
  • Całość podlewamy bulionem i redukujemy, aż gulasz zgęstnieje a mięso zmięknie – trwa to około 10-15 minut.
  • Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Smacznego 🙂 !

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s