Pierś z kaczki z grillowaną kalarepą i karmelizowanymi śliwkami

Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię wymyślać dania, kiedy chodzę po sklepie i widzę produkty. Dzisiaj wpadły mi do koszyka trzy bardzo wdzięczne składniki: pierś z kaczki, kalarepa i świeża śliwka. Długo nie myśląc zabrałem się do gotowania. Uwierzycie, że przygotowanie pysznego dania zajęło 15 minut ?

Składniki (1 porcja):

  • 200 g pierś z kaczki
  • pół kalarepy
  • 2-3 świeże śliwki
  • szalotka
  • 2 łyżki miodu
  • 20 g masła
  • 50 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki ciemnego kremu balsamicznego
  • 1 gwiazdka anyżu
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Pierś kaczki oczyszczamy z błon, skórę nacinamy i przyprawiamy solą i pieprzem.
  • Kalarepę obieramy i kroimy ją w ładne słupki przypominające grubsze frytki. Marynujemy w soli i pieprzu.
  • Na dobrze rozgrzanej patelni (najlepiej grillowej) smażymy kaczkę najpierw 3 minuty na skórze, a potem około minuty z drugiej strony. Na tej samej patelni, razem z kaczką, obsmażamy również kalarepę. Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na 8 minut.
  • W międzyczasie podsmażamy na maśle posiekaną w piórka szalotkę z anyżem. Dodajemy pokrojone w ćwiartki śliwki, miód i karmelizujemy. Następnie redukujemy z czerwonym winem i kremem balsamicznym do konsystencji sosu.
  • Kaczkę wraz z kalarepą wyjmujemy z piekarnika. Piersi dajemy odpocząć 2-3 minuty i możemy już serwować nasze danie.

Smacznego 🙂 !

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s