Omułki w mleku kokosowym

Jest takie powszechne zdanie, że klasyka zawsze pozostanie najlepsza a różne inne kombinacje są po prostu albo modne, albo dobrze trafione. Dzisiaj na talerzu klasyk – mule, aromatyczny sos i bagietka. Niczego więcej nie trzeba.

Składniki (1 porcja):

  • 300 g omułków
  • 1 szalotka
  • pół papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 200 ml mleka kokosowego
  • sok z limonki
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Omułki dokładnie myjemy w zimnej wodzie.
  • W garnku, na oliwie z oliwek podsmażamy posiekane w plasterki szalotkę i czosnek. Dodajemy omułki i przez chwilę smażymy razem.
  • Całość podlewamy białym winem i redukujemy aż alkohol odparuje.
  • Dodajemy mleko kokosowe, chili i gotujemy wszystko kilka minut na dużym ogniu aż sos lekko zgęstnieje.
  • Dodajemy świeżą pietruszkę i skrapiamy sokiem z limonki – mieszamy i podajemy z bagietką.

Smacznego ! 🙂

Reklamy

One comment

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s