Produkt bardzo sezonowy, smak wyrazisty – trzeba go lubić. W połączeniu z miętą ? Pod postacią aksamitnego purée ? Nie ma lepiej ! 🙂
Składniki / Ingredients (2 porcje / 2 portions):
- pęczek szczawiu / bunch of dock
- 1 ząbek czosnku / 1 clove of garlic
- 1 szalotka / 1 shallot
- 15 listków mięty (najlepiej pieprzowej) / 15 leafs of peppermint
- łyżka miodu / 1 tbsp of honey
- 50 g masła / 50 g of butter
- sól i pieprz / salt and pepper
Przygotowanie / Preparation:
- Na maśle podsmażamy posiekany czosnek i szalotkę.
Fry chopped garlic and shallot on hot pan with butter. - Dodajemy pokrojony szczaw i smażymy razem około 5 minut.
Add chopped dock and fry it for 5 minutes. - Całość blendujemy ze świeżą miętą i miodem na aksamitne purée.
Blend with fresh mint and honey for a purée. - Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Season with salt and pepper.
Smacznego 🙂 ! Bon Appetit 🙂 !